Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба


Депутатите от БСП Румен Петков, Емилия Масларова и Александър Паунов се завърнаха днес от посещение в Куба.
Румен Петков оцени като незадоволителни двустранните отношения на България и Куба в периода 1989 - 1998 година. Едно от нещата, за които ще настоява БСП, е да се вземат спешни мерки за възстановяване на ранга на българското представителство в Куба - от управляващ посолството, рангът да бъде повдигнат в извънреден и пълномощен посланик. Петков допълни, че стокообменът между България и Куба главоломно се е сринал след 1989 година - от няколкостотин милиона долара е паднал на 7 милиона долара през 2003 година, от които 6 милиона и 700 хиляди долара е отрицателното търговско салдо на България. Според Петков правителството не прави достатъчно за възстановяване на българското присъствие на кубинския пазар. По време на визитата делегацията на БСП е имала срещи в министерството на външните работи, в министерството на чуждестранните инвестиции и икономическото сътрудничество, в кубинския парламент и в министерството на туризма. При разговорите е заявено, че за България е важно да се възстанови стокооборотът между двете страни и страната ни да възвърне позициите си на кубинския пазар. Обсъдени са въпроси, засягащи двустранните отношения в сферата на туризма, културата, спорта, възможностите за внос на земеделски и хидротехнически машини и съоръжения, лекарствени средства от България и други. От кубинска страна е заявен интерес за партниране в произвоството на морски плавателни съдове, изграждане на инфраструктурни обекти в кубинската страна и в сферата на енергетиката. От подобряването на икономическото състояние на Куба зависи и изплащането на кубинския дълг към страната ни, възлизащ на 311 милиона преводни рубли, допълни Петков. Той посочи още, че БСП ще предприеме мерки за активизиране на усилията по изпълнение на двустранната спогодба от 1998 година за партньорство между Пловдивския и Хаванския панаир.
България сама се е лишила от възможността да предлага стоки и услуги на кубинския пазар, каза още Петков. Според него България не използва възможностите си да строи пътища и мостове, както и да участва в развитието на енергетиката на Куба. Инвеститорите там са от Канада, Испания, Германия, Словения, поясни заместникът на Станишев. Той е убеден, че имаме възможности да развиваме и съвместен туристически бизнес. Куба е реализирала ръст на броя на туристите с 9 процента през тази година, очаква се да достигнат около 2 милиона души, поясни той.
Нашата страна може да изнася там лекарствени средства,
хидромелиоративни съоръжения и селскостопанска техника, твърди Петков. Сдружението на българските общини също имало интерес да установи контакти със сродни организации в Куба.

Контакти с България