Венесуела купува руско оръжие


В присъствието на президентите на Русия и Венесуела Владимир Путин и Уго Чавес в Кремъл бе подписан протокол за завършилите двустранни преговори за встъпването на Руската федерация в Световната търговска организация. Венесуела стана 11-ата страна, с която Русия напълно приключи преговорите си за членство в СТО.
Венесуела е готова да закупи голяма партия руски автомати, вертолети и противотанково оръжие, както и системи за ПВО, съобщи Чавес. Според него автоматите ще бъдат 100 000. “Венесуела не се кани да нахлува в ничия територия. Венесуела само укрепва своите въоръжени сили за отбрана пред лицето на която и да е агресия,” каза венесуелският президент. Той добави, че е станало дума и за предаване на технологии, които да подготвят самата Венесуела да произвежда оръжие. Това се отнасяло и за боеприпасите, и за техническото обслужване.
“Уверен съм, че през 2005 г. Русия ще достави на Венесуела великолепни руски вертолети. Искам сам да опитам да полетя, а после и теб ще поканя да полетим заедно”, каза Чавес, обръщайки се към Путин. Венесуелският президент е бивш десантчик.
Гостът отбеляза, че и Венесуела има какво да предложи в отговор. “Ние имаме хубави сардини, които се харесват на руснаците”, каза той. Според него рибните ястия са особено добри за борбата с холестерина, което било много важно в условията на суровия руски климат.Чавес подчерта: “Ние сме солидарни с Русия в борбата с тероризма. У нас също има тероризъм. Когато си стягах куфарите, за да пътувам за Москва, атентат отне живота на един прокурор, който разследваше опитите за държавен преврат през 2002 и 2003 г. Взривиха го с бомба”.

Хроника