Чавес става син и добър


“Винаги и всичко съм правил само от любов”. Признанието е на мургав мачо със замечтан поглед, облечен в нежно синя риза.
Изненадата е, че това е новият образ на венецуелския президент Уго Чавес, който се надява да спечели нов мандат в президентските избори през декември. За целите на кампанията неговите PR-съветници са измислили той да смени любимите си червени ризи със сини и да премине от огнения си език, с който не толкова отдавна оприличи Джордж Буш на дявол, към романтични и поетични излияния.
Премиерата на новия облик върви в комплект със сътворената от президента “Ода за Венецуела”: “Аз винаги и всичко съм правил само от любов./ От любов към дървото и реката станах художник./ От любов към знанията напуснах родния си град и отидох да уча./ От любов към спорта станах бейзболист./ От любов към родината станах войник./ От любов към хората станах президент./ Управлявах в името на любовта./ Предстои още много да се направи./ Нужно ми е време./ Нужни са ми вашите гласове. Гласувайте за любовта.”
Политическите противници на Чавес тутакси пуснаха в опозиционните вестници поетичен отговор от името на Венецуела: “С лъжи ти спечели моята любов./ Но през тези осем години/ аз разбрах, че си ме лъгал./ Не ме моли да ти дам още един шанс./ Ти не оцени моите гласове и моето доверие./ Сама ще си търся щастието./ Венецуела”.
Чавес е на президентския пост от 1998 г. и през това време стана инициатор на дълбоки реформи в цялата политическа система на страната. Той си спечели симпатиите на най-бедните слоеве, защото започна да влага нефтените приходи на държавата в социални програми – създаване на безплатни болници, програми за ограмотяване, строителство на евтини жилища и т.н. Другарува си с кубинския лидер Фидел Кастро и с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. Остро критикува политиката на Джордж Буш, когото наскоро сравни с дявол в реч от трибуната на Общото събрание на ООН.
Световната организация се превърна в поле за поредната битка на Чавес – амбицията му да вкара държавата си в Съвета за сигурност като непостоянен член. Другата латиноамериканска кандидатура е на Гватемала, която открито е поддържана от САЩ. Заради нетърпимостта между Чавес и Буш изборът попадна в патова ситуация – след 22 гласувания нито една от двете страни не получи нужните 2/3 от гласовете и се чуха гласове за алтернативните кандидатура на Уругвай и Доминиканската република. “Венецуела никога не се предава!”, отвърна обаче Чавес, макар и вече в синя риза.

Известни личности