Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”


Жив ли е Гарсия Лорка? Вървят ли си ягоди и шоколад? Коя е била жената до Симон Боливар? Какво е общото между Маркес и Софокъл? Напразно ли се е жертвал Салвадор Алиенде? Какво е да си “муле” в Колумбия? А европеец в Аржентина?
Още много неочаквани въпроси, открития, ракурси за размисъл очакват зрителите на безплатните прожекции в рамките на 13-ата седмица на испанското кино и 8-ата седмица на ибероамериканското кино, които традиционно стартираха в зала “Люмиер” на НДК. Филмите, осигурени с помощта на посолствата на Испания, Аржентина, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Куба, Мексико, Португалия и Чили, са общо 17 на брой и ще вървят до 18 май. Повечето от тях са със субтитри на български или на английски. Големият им плюс е, че са далеч от комерсиалното кино и носят алтернативния поглед към вечни човешки вълнения.
Подгряването на интереса към киното и литературата на испански започна още миналата седмица с прожекция в Института “Сервантес” на екранизацията на един от най-значимите романи, излизали в следвоенна Испания – “Нищо” на Кармен Лафорет. Прожекцията бе съпътствана от представяне на току-що излязлото в издателство “Хермес” трето издание на романа на български в превод на Мария Пачкова. То тръгва към българския читател точно 30 г. след първото му издание.

Контакти с България