Изложба на Пикасо в София


На 25-ти Октомври 2007 г. GreenCat Gallery открива уникална по рода си експозиция.
Действително, експозицията е посветена на едно от най-прочутите имена в световното изкуство, a вернисажът ще се състои в деня на неговия рожден ден, 126 години по-късно.
Ако миналата година юбилейният рожден ден за 125-тата годишнина на Пикасо премина незабелязано, то тази година GreenCat gallery отдава своя пълен дан на почит за неговата 126 годишнина.
Експозицията, която ще носи само неговото име като заглавие, не просто ще представи 5 от творбите на майстора, но и същевременно ще опита да пресъздаде контекста на една епоха, като представи редом с творбите на Пикасо, произведения и на други негови знаменити съвременници като Салвадор Дали и Хуан Миро. Редом с тях, като в своеобразно трето измерение, изложбата ще опита да създаде диалог, или пък контраст спрямо днешните съвременни творци от България.
Изправяйки Пикасо лице в лице с неговите съвременници, които от своя страна ще застанат срещу съвременниците на днешния ден, диалозите, опозициите, еволюциите или пък отхвърлянето ще отворят място за сравнение и дискусия, както и за едно далеч по-проницателно разбиране на творческото развитие, било то във Испания, Франция или в България.
Кубистичните творби на Пикасо, сравнени със сюрреализма в творчеството на Дали, или пък с абстрактния сюрреализъм на Миро, създават свой собствен контраст на едно отминало време, който, поставен срещу съвременните произведения на Спартак Йорданов, Николай Панайотов или Живко Мутафчиев, става още по-интересен и любопитен. Същото твърдение важи и за бронзовите скулптури на Миро и Дали, които ще застанат лице в лице със съвременните скулптури на Ивайло Савов.
Петте работи на Пикасо, които са и централната ос на експозицията, са от различни творчески периоди в живота на Пикасо. Най-старата – литография от 1934 г. и озаглавена ”Chappeau de paille”, е удостоверена и носи сухия печат на “Musee Picasso”, Париж, и е създадена от майстора в ограничен тираж.
Най-младата творба, etching (ечинг) от 1962 г. (“Двама възрастни мъже”), е в много ограничено издание от 1500 и е била оригинално предназначена за САЩ.
Други произведения са “Портрет на млада девойка”, хелиогравюра от 1956 г., произлизаща от известния сборник “Suite Vollard” и носеща саморъчния подпис на Пикасо. Друга негова творба, представена в експозицията, е “Profile de veille femme” (“Профил на възрастна жена”) и датираща от 1957 г.
И, вероятно най-любопитната творба е “Бикът” (“The Bull”) от 1964 г. Дошла у нас от частна колекция, тази творба бе почти напълно унищожена по време на инцидент. След експозицията в GreenCat gallery, където ще бъде изложена в сегашното си актуално състояние, работата ще отпътува за Холандия за да бъде реставрирана.
Тези пет произведения ще излязат насреща на Литография от Салвадор Дали (“Любовта започва в 8.30” / “Love begins at 8.30”, 1947 г.), както и още една графика (ечинг) на Дали (“Бенвенуто Челини”, “Benvenutto Cellini”, 1986, подпис и сух печат на Дали), както и странната абтрактна работа на Миро (Литография VII, 1975 г. ).
На свой ред майсторите ще застанат срещу дървогравюрите на Петър Лазаров, българският майстор на графичните отпечатъци, който, макар и непознат в родната си страна, е единственият български творец, чиито 4 произведения се намират в официалната и изключително престижна колекция на Райкс Мюзеум, Амстердам, Холандия (“Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands”). Това, само по себе си, е забележителен и почти невиждан досега факт не просто в България, но и по целия свят, предвид това, че политиката и концепцията на Райкс мюзеум е да не приема произведения на съвременни артисти.
Живко Мутафчиев от своя страна ще конфронтира ‘старото’ със своя особено характерен стил и майсторско владеене на графика и живопис.
Спартак Йорданов ще представи своята интерпретация на сюрреализма с един непоказван досега триптих, като отправено предизвикателство към миналото.
Дори скулпторът Ивайло Савов ще каже своята дума - редом с неговите бронзови скулптури ще бъдат изложени и бронзови пластики на Салвадор Дали и Хуан Миро, отново като креативна една съпоставка между епохи и стилове.
Експозицията е панорама на еволюционните развития на творческата експресивност, с една основна централна точка – човекът, който е не само център, но и заобикалящото го, а може би дори - самата ‘еволюция’.
Честит Рожден ден, Пабло

Курт Хаубрехтс
GreenCat Gallery

Култура