Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София


Юбилейното Двадесето издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще се проведе от 12 до 16 юни 2013 г. в Зала „Люмиер” на Националния дворец на културата в София. Фестивалът се провежда по инициатива на Посолството на Испания и отново разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Отдела по образователните въпроси и Институт Сервантес. Ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма.
Седмицата на киното се организира с желанието да достигне до всички любители на киното, а не само до публиката, владееща испански език, поради което, по традиция входът за прожекциите ще бъде свободен, а по-голямата част от филмите ще имат субтитри на български или на английски език.
За да се отбележи по подобаващ начин двадесетият юбилей на проявата, представянето на Седмицата на киното за медиите ще се състои на 11 юни т.г., вторник, в 18:00 ч. в зала „Мати” на Националния дворец на културата. На него ще присъстват актьорът и кинорежисьор Антонио Бандерас, Ивайло Георгиев – член на Борда на директорите на Националния дворец на културата – традиционен домакин на Седмицата на киното, и Посланикът на Испания в България, г-н Хосе Луис Тапиа.
Друга изненада ще бъде посещението на Карлос Саура в София по повод връчването му на титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. В неделя, 16 юни, в 20.00 ч. гостът ще закрие Седмицата на киното и ще бъде прожектиран филмът „Мама стана на 100”. Ден по-рано - в събота, 15 юни, от 10.00 до 12.00 ч. се предвижда майсторски клас на Карлос Саура и анализ на неговия филм „Кармен” в НАТФИЗ.
Официалното откриване на Двадесетата Седмица на киното ще се проведе на 12 юни, сряда, в 19.00 ч. с дебютното представяне в България на филма „Тялото” на режисьора Ориол Пауло. Ще бъдат представени всички жанрове на седмото изкуство: романтичната аржентинска и чилийска комедия, трилърът чрез колумбийското кино, трагикомедии от Куба и драми от Еквадор и Венецуела.
Седмицата на киното се осъществява със съдействието на Националния дворец на културата.

Култура