Дон Кихот оживява в образи от три века край Триъгълната кула на Сердика от VI в.

Впечатляваща изложба за емблематичния герой на Мигел де Сервантес, видян от художници от XVIII, XIX и XXI век, бе открита в изложбеното пространство край останки от последното голямо преустройство на крепостната стена на Сердика през VI в. Разположеният в сутерена на сграда на бул. „Мария Луиза” 16 археологически обект, комбиниран с експозиционна зала, е известен като Триъгълната кула на Сердика.

Изложбата, която бе открита там от испанския посланик Н. Пр. Алехандро Поланко на 21 юни, е под надслова „Образът на Дон Кихот през вековете. Класическата английска, испанска и френска визия; и една модерна българска перспектива“.

Частично изложбата вече беше съствена и представена в София и в други български градове още пред 2022 г. Става дума за онази част от нея, в която са показани гравюри, изобразяващи Дон Кихот така, както са го видели илюстрираторите на безсмъртния роман на Сервантес през XVIII век (в първото му английско издание и в едно класическо испанско издание) и през XIX век (във френско издание).

Откривайки сега експозицията, Н. Пр. Алехандро Поланко припомни, че английското издание е на британеца Т. Смолет, който превежда през 1755 г. романа на Сервантес от испански и включва илюстрации на Франсис Хейман. Според испанския посланик тези илюстрации представят образа на Дон Кихот най-вече през комичната призма.

Испанското издание е на Кралската езикова академия от 1780 г., като илюстрациите са възложени на Антонио Карнисеро и Хосе дел Кастийо, двама забележителни испански карикатуристи. Тяхната трактовка на образа на идалгото е класическа и академична.

А френското издание от 1863 г. на парижкото издателство "Ашет" с известните илюстрации на Гюстав Доре придава на Дон Кихот популярния и днес романтичен ореол.

Посланикът изтъкна, че първото представяне на изложбата с гравюрите от трите издания на романа бе точно преди година в Националната библиотека „Кирил и Методий” и премина под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Сега обаче експозицията е разширена и с 30 маслени платна на съвременния български художник от ВеликоТърново Христо Панев, въплътили неговата експресивна представа за Дон Кихот.

Така този универсален общочовешки герой се изправя пред зрителите в образите си, нарисувани от художници от три века.

Христо Панев, чиито ярки творби с идалгото на Сервантес силно са развълнували Н. Пр. Алехандро Поланко при негово посещение във Велико Търново, благодари на посланика за възможността също да се включи в тази вълнуваща изложба. 

Българският художник подчерта, че Дон Кихот е негов любим „космически” образ и самият той усеща в себе си негови черти. „Изправен пред белия лист или бялото платно, художникът води същата борба, както и Дон Кихот с вярътрните мелници,” каза Христо Панев.

Той изтъкна още, че е изобразил своето лично виждане за героя на Сервантес, правейки го в някои от картините си млад и чувствителен. Не е пропуснал и Санчо Панса, който от материалист и чревоугодник в началото на романа, в края му се доближава по дух до своя господр.

В разговорите си си дошлите на изложбата журналисти Христо Панев разказа, че само пет от 30-те му картини в изложбата са по-отдавнашни негови творби. Останалите 25 е нарисувал специално за сегашната експозиция и е направил това в рамките само на... три месеца.

Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Класическата английска, испанска и френска визия; и една модерна българска перспектива“ ще може да се види до 5 юли. Тя съвпада по време и с началото на Испанското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли.

 

Култура