Водещата от испанската телевизия "Антена 3" Сонсолес Онега спечели престижната награда за литература "Планета"

Сонсолес Онега с наградата си "Планета". Снимка: ЕFE

Журналистката победи в оспорвания конкурс с романа си "Децата на прислужницата". Наградата "Планета" възлиза на един милион евро. Церемонията по награждаването бе в Барселона.

В "Дъщерите на прислужницата" Сонсолес Онега разказва историята на три поколения жени в заможно семейство от Галисия, натрупало капитал в консервната промишленост. Авторката е представила творбата си в конкурса под псевдонима Габриела Монтес, пише в. "Ел Мундо".

Сонсолес Онега е много популярна като водеща на следобедната програма на "Антена 3", озаглавена " А сега - Сонсолес", отбелязва в. "Ел Диарио". Но въпреки голямата си журналистическа заетост, е успяла да публикува от 2004 г. насам вече шест романа. Онега има и по-раншен опит като политическа кореспондентка.

"Мислех, че вече съм правила най-трудните си директни включвания в ефир, но ето, че това сега ми се пада най-трудното". С тези думи развълнуваната журналистка започна словото си при получаването на голямата награда "Планета" на стойност един милион евро. Тя продължи: „Пиша през целия си живот и съм номинирана за всички награди, които е имало и ще има. Загубих повечето от тях, но спечелих тази много важна, така че тя е и за всичко, което съм трупала толкова дълго“.

Финалист на 72-то издание на конкурса става и романът "Кръвта на бащата" на 23-годишния автор Алфонсо Гойсуета. Книгата е белетризирана биография на Александър Велики. Гойсуета ще получи 200 000 евро.

Общо в конкурса тази година бяха представени 1129 романа. Това е с 461 повече от миналата година, когато се състезаваха 846 творби. 482 от участвалите в тазгодишната надпревара книги са на автори от Испания, 309 - от Южна Америка, 96 - от Северна Америка, 33 - от Централна Америка, 20 - от Европа (без Испания), 1 - от Африка.

Първата награда "Планета" е присъдена през 1952 г. Оттогава са награждавани изключително престижни писатели като Марио Варгас Льоса, Камило Хосе Села, Едуардо Мендоса, Антонио Муньос Молина, Соледад Пуертолас, Маруха Торес, Хуан Марсе и Хорхе Семпрун и много други. От 2021 г. насам носителят на голямата награда "Планета" получава един милион евро, което е най-голямата парична награда в съвременен литературен конкурс. Тя надхвърля дори Нобеловата награда за литература, която възлиза на 11 милиона шведски крони - това по актуалния курс прави 997 000 долара.

А ето и още малко подробности за журналистическата биография на тазгодишната победителка Сонсолес Онега. Нейният баща Фернандо Онега също е бил журналист. Сонсолес започва професионалната си кариера като кореспондентка първо за CNN+, по-късно за телевизия "Куатро" ("Четири"), а от 2008 г. работи като новинарка в популярната тв "Телесинко" ("Телепет"), отразявайки с репортажи работата на парламента.

От 2018 до 2022 г. е водеща на сутрешния блок на "Телесинко", като комбинира този ангажимент и с водене на риалити-шоу. Освен това води и вечерно шоу в същата телевизия. От миналата година преминава в конкурентната "Антена 3", където поема програмата, която води и в момента.

 

Култура