Камелия Панайотова победи в конкурса за издаване на наш поет в Испания „Александър Вутимски”


Обявени са резултатите в Първия конкурс за издване на стихосбирка на български поет в Испания „Александър Вутимски”, организиран от испанското издателство „La Tortuga Búlgara” („Българската костенурка”) на испанския поет, българист и преводач и популяризатор на наша поезия Марко Видал.

Както съобщава издателството, в конкурса са участвали 256 ръкописа. Селекцията и решенията са взети от професионално жури, чийто състав бе обявен едва след края на конкурса, за да се избегне всякакво влияние върфу членовете му. А те са: Ваня Вълкова (поет, дизайнер, художник); Катя Герова (поет, преводач); Кирил Василев (поет, преподавател); Марко Видал (поет, преводач, издател); Патриция Николова (поет, критик); Петър Михайлов (преподавател, критик).

Решено е да се връчат една първа и една втора награда.

Носител на първата награда е стихосбирката „Отсъствия“ от Камелия Панайотова.

Носител на втората награда е стихосбирката „Колекция от недовършени викове“ от Оля Стоянова.

Лауреатните книги ще бъдат преведени и издадени в 12-месечен срок от подписването на договора. Издателството ще се свърже с лауреатите през следващите дни.

Също така издателството „La Tortuga Búlgara” със съгласието на членовете на журито, реши да предложи и творбите на останалите автори от краткия списък за превод и издаване в Испания. Издателството ще се свърже и с тях в 1-месечен срок.

Камелия Панайотова (родена през 1999 г.) е автор на нашумялата стихосбирка „Човекът, който си тръгва“ (2021), а през 2023 г. издаде и дебютния си роман „Ане”. Носител е на литературни отличия от националните конкурси „Добромир Тонев“, „Пурпурно перо“, „Георги Черняков“ и други, както и награди за детска литература и преводи от английски. Нейни текстове са публикувани в литературната периодика и онлайн медии в България, Мексико, Испания.

Оля Стоянова (родена през 1977 г.) е утвърдена журналистка, писателка и поетеса. Авторка е на единадесет книги – с поезия, къси разкази, роман и документалистика,  а също и на няколко пиеси, печелили престижни награди. Носителка е и на многобройни отличия за поезия. Творбите ѝ са превеждани на много езици. Доктор по журналистика е, в момента е директор на програма „Христо Ботев” в БНР.

 

Култура