Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници



На 19 февруари 2008 г. в Съюза на българските художници ще бъде открита изложба “Дизайн/дизайн?”, организирана от Посолството на Испания в София. В церемонията по представянето ще участват Посланикът на Испания, Н. Пр. г-н Фернандо Ариас, Председателят на Съюза на българските художници, г-н Ивайло Мирчев, и комисарят на изложбата, г-н Емилио Хил.
Като допълнение към проявата, на 20 февруари в 15:00 ч., в изложбената зала ще се проведе кръгла маса, на която г-н Емилио Хил ще изнесе беседа на тема “Дизайн/дизайн?- причини за заглавието”.
Изложбата представя произведения на дизайнери от Барселона и Мадрид и предлага нов поглед към разнообразието от езикови и изразни средства, в Испания, чрез една от най-новаторските творчески дейности.
.............

ЕМИЛИО ХИЛ e графичен дизайнер, който през 1980 г. основава студио “Тау Дизайн”- испанска фирма, една от първите, занимаващи се с дизайн, визуална комуникация и създаване и разработване на програми за визуална фирмена идентичност. Негови работи са включени в пътуващи изложби и публикации в Ню Йорк, Лондон и др.
През 1996 г. ръководи монографията “25 години испански графичен дизайн”, публикувана от Издателството за дизайн “Експеримент”. Участва в журита за най-значимите национални и международни награди за дизайн: Laus, Donside, Signes, Graphispack, и др. Член на управителния съвет на Испанската асоциация на професионалните дизайнери (AEPD) през 2000 и 2004 г. и понастоящем, член на управителния съвет на Асоциацията на художествените директори и графични дизайнери. Съветник е на проект, изпълняван от Музея по дизайн към Министерството на културата. Комисар на изложбата "Знаците на века. 100 години графичен дизайн в Испания ", организирана в Националния музей Център за изкуства “Кралица София” в Мадрид, през март и май 2000 г. и която по-късно е показана в няколко испански града. Комисар на изложбата “Дизайн/дизайн?. Най-доброто от двата свята”, открита през м. януари 2006 г. в културния център Бланкерна на Каталонското правителство в Мадрид, и която през 2007 г. гостува в Берлин и Барселона. Носител на наградата "Донсайд" ("Donside") за графичен дизайн във Великобритания заради книгата си “Един огромен и черен бик “ ("Un Toro negro y enorme") върху рекламния билборд на Осборн, в категорията “Издателски дизайн” и специалната награда за най-добро цялостно творчество. Книгата е наградена и със “Сертификат- отличие за книгопечатане” ("Certificate of Typographic Excellence") на Клуба на директорите на печатници (Type Directors Club) в Ню Йорк, а в Испания, златна награда "Laus" в категорията “Издателски графичен дизайн”. Получил е няколко Сертификата за отлична работа ("Certificate of Excellence") на Европейските годишници за дизайн през 1995 и 1999 г.



Култура