Три цвята: червено


В националните флагове и на трите страни, заредили Патрисия ван Оордт с вдъхновение за творбите й – България, Холандия, Испания, има червено. То грее и в най-прочутите им символи – розата, лалето, плаща на торерото. Но май най-важното е, че червенето е цветът на любовта. А именно тя искри от платната на родената в Холандия художничка, която е и съпруга на испанския посланик у нас Фернандо Ариас.
На четвъртата година от мандата на съпруга си доня Патрисия подреди изложба от свои картини, рисувани предимно с масло, в софийската галерия Green Cat и събра елитна публика – наши политици, сред които Симеон Сакскобургготски с доня Маргарита, Явор Милушев, Анастасия Мозер, много чужди дипломати, художници, ценители, приятели. С нея бяха и съпругът й, и двете им дъщери – 14-годишната Каролина и 22-годишната Хулия. Батко им – 23-годишният Фернандо-младши, бе възпрепятстван да дойде от Мадрид.
“Тази изложба е моето признание в любов към България. Вдъхновена от българските шевици, които наистина ме омагьосват”, признава доня Патрисия пред ТЕМА. За първи път тя видяла наши бродерии и носии на щандовете край “Александър Невски” и веднага била запленена. По-късно ги преоткрила вече и в естествена среда, в селата из различни кътчета на България. Особено я очароват старинните автентични модели. А най-любим й е доминиращият навсякъде в носиите ни червен цвят, във всичките му нюанси. “Червеното топли”, е краткото й обяснение.
Доня Патрисия е убедена, че всеки човек носи в себе си дарбата на художник и за доказателство припомня, че всички деца обичат да рисуват. Но социалната среда и наложената система на образование, която залага на рациото, оставят тези пориви да закърнеят. В страни като Мексико или Индия, където хората са по-близо до естествените си пориви, зашеметяващите произведения на народните занаяти дават изблик именно на този стаяван от западната цивилизация талант, твърди Патрисия ван Оордт. Инак тя е завършила испанска филология, покрай която се запознава и със съпруга си – по онова време млад испански дипломат в Хага. От малка е настроена космополитно, защото много е обикаляла по света с родителите си. Баща й бил инженер, който работел в различни страни. Може би и затова днес с такава лекота съчетава български шевици, холандска изтънченост и испанска страст в платната си.

Култура