КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС


Кралят на акордеона Кепа Хункера ще свири за първи път у нас на 27 октомври в зала „България”. Концертът е част от третото издание на фестивала „Meet the World” и е посветен на 100-годишнината от испанско-българските дипломатически отношения. Прави се с любезното съдействие на Посолството на Кралство Испания.
За първи път у нас ще прозвучи музиката на баските – странна, непозната и изключително богата ритмика. Кепа Хункера пристига тук със своя състав от музиканти, които свирят на екзотични инструменти – едни от които са акордеон trikitixa (трикитиша) и ударните txalaparta (чалапарта) на които публиката ще може да се наслади на живо.
Кепа е роден през 1965 г. в Билбао – главният град на страната на Баските. Еl Pais Vasko (Страната на баските) e уникално кътче, географски разположено в планините между Испания и Франция. За Кепа, всички културни и музикални извори, които текат по света се вливат в неговия роден град. Този баски музикант персонифицира за своята публика дефиницията “world music.” Той използва баската музикална традиция като едно бяло платно, което потопява в цветните реки на всички музикални течения, с които се сблъсква. Резултатът е едно красиво и неописуемо платно, което е придобило визията на един разноцветен и мултикултурен свят.
Чрез работата си и отношението си с музиканти от целия свят Кепа съумява да обогати родната си музика, което се дължи на неговото самосъзнание като човек с уникален език и култура - ценности и традиции, които имат нужда от поддръжка и вливане на нова енергия. Тази интересна концепция се изразява в много видео клипове на Кепа. Песента “Хири” (Hiri) от неговия диск носещ същото име, показва Кепа пътуващ в един влак през множество държави и “градове” – Хири означава на баски град. В края на тази песен, на това музикално и драматично пътуване, което включва пиано, оркестър и дори малък български женски хор – влакът на Кепа най-накрая спира. Лицето на Кепа се огрява от една огромна усмивка, когато прочита къде се намира – неговият роден Билбао. Той носи този дом в сърцето си, където и да е.
Концертът на Кепа Хункера ще пренесе зрителите в едно от най-невероятните кътчета на планетата, за да се докоснат до историята и културата на един уникален народ. Кепа е най-известният баски музикант на планетата. Започва да свири на акордеон още съвсем малък, окуражаван от дядо си и майка си. Той е типичен баск – страстно е желанието му да работи върху националната музика, да я популяризира, поднасяйки я по съвременен начин, а огромният му музикален потенциал го прави един от най-ярките и темпераментни представители на съвременната уърлд сцена.Той е не само виртуозен изпълнител, но и уникален композитор и колаборатор. Свири на националния акордеон trikitixa – инструмент, чийто възможности всъщност произлизат от неговите лимитации. Той е по-малък от пиано-акордеона който сме свикнали да виждаме и е ограничен до една или две тоналности. И все пак Кепа прави с него дори невъзможното, развивайки и популяризирайки свой собствен стил, бързо прескачащ границите на всички страни.
Името Кепа Хункера сега е познато в целия свят. Работи с цяло съзвездие от известни музиканти – Caetano Veloso, Bela Fleck, Carlos Nuñez, Pat Metheny, Dulce Pontes, а музиката му е блестящо съчетание между традиции и съвременност. До сега има 16 самостоятелно издадени и стотина записани в колаборация албуми – повечето с множество награди. Дискът му „К”, издаден през 2004 г. получава Грами. В някои от албумите му като „Triki up” и “Triki zoom” преобладава влиянието на джаза. През 1992 г. заедно с Джон Кърпатрик и Рикардо Теси създава инструментално трио, което печели много нови почитатели в Европа. А в проекта си „Kalegira Al - Buk” Кепа търси връзката между рока и баската традиционна музика.
В последните години Кепа работи много в САЩ и Латинска Америка.През 2008 Кепа Хункера започва един от най-вълнуващите проекти в своята кариера, посветен на традиционната баската музика. По този повод песни и мелодии от земите на баските са интерпретирани от певци и музиканти от повече от 20 държави, като идеята е по този начин да се размият границите и всички се приближат до баската култура. Работи включително и с българска дамска етно формация, която придава особен чар на неговите композиции.
Билети за концерта се продават в мрежата на Ивентим и магазини Пикадили, Германос, Ориндж Център, Мултирама, Техномаркет и Фотосинтезис и на касата на зала “България”.

Култура