ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ


Визи за свобода. Испанските дипломати и холокостът. Така е озаглавена изложба, организирана в София от Посолството на Испания съвместно с „Каса Сефарад- Израел”, с подкрепата на Фондация „Цедака Шалом”, от 28 октомври до 20 ноември в Галерията за изкуства на Националния дворец на културата.
Изложбата е възпоменание за испанските дипломати, помогнали на преследваните от нацистите евреи по време на ІІ Световна война. Благодарение на тази хуманна инициатива са спасени хиляди преследвани евреи.
Между 1939 г.y 1945 г., е опазен животът на хиляди евреи- жертви на расистките нацистки закони, е възможно благодарение на моралния ангажимент и на хуманната дейност, която испанските дипломати, изпратени в страни под нацистки диктат или в окупирани страни с колаборационистки правителства, изпълняват по собствена инициатива и при много враждебни обстоятелства.
В България това е Хулио Паленсиа и Тубау, който, в качеството му Пълномощен министър на Испанската легация в София (1940-43), чрез испанското МВнР съобщава на властите на страната си за расистките преследвания и ужасните последици от тях; прави постъпки пред българските власти и настоява за даването на испанска консулска защита на почти 150 сефарадски евреи с испанско гражданство, които тогава живеят в България; появява щедрост и гъвкавост при издаването на визи и на други членове на еврейската общност и се застъпва за освобождаването на задържаните.
Като признание за тази изключителна работа и доблестна позиция, на 28 октомври, четвъртък, в 15 часа Посланикът на Испания в София, Н. Пр. г-н Хорхе Фуентес Монсонис- Вилайонга, ще открие възпоменателна плоча на фасадата на Посолството на Испания, ул. „Шейново” № 27, както и изложба, посветена на спасяването на евреите- на същата дата, в 17 часа В Арт- галерията на НДК (влизане – през главния вход).

Култура