Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут


Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут, е едно от големите богатства, принадлежащи на всички европейци. Културно и морално наследство на Запада и на цялото човечество, този вековен маршрут е извървян от милиони поклонници от Средновековието до наши дни.

Аудиовизуалната изложба “История на едно поклонение” е плод на скорошно пътешествие на двама галисийци, фотографът Мануел Валкарсел и музикантът Алехандро Гонсалес, по пътищата на Свети Яков (на испански Сантяго), които водят началото си от вековна историческа традиция. Това е съвременно пътуване целящо да ни потопи с всичките ни пет сетива едновременно в интимността на исторически пространства съставляващи неотменна част от културната памет на човечеството.

Експозицията е отражение на едно наситено преживяване, каквото е преминаването през териториите на България, Унгария, Австрия, Чехия, Словения, Северна Испания и Галисия на Свети Яков. Преживяване много необикновено, в което двамата артисти демонстрират тънка чувствителност към културните и религиозни традиции на местата и извървените от тях пътища и изваждат наяве понякога скрити за погледа реалности, като с този свой подход показват ситуации и обстоятелства типични за маршрутите на поклонението ведно със скромността на живота в съпътстващите ги селища.

Накратко това е изложба, която показва многообразието и богатството на Европа набраздена от пътища водещи към Сантяго де Компостела и която, без съмнение, няма да остави никого безразличен.

Изложбата е организирана от Правителството на автономна област Галисия и се осъществява със съдействието на Посолството на Испания и Министерството на Културата.

Откриването на изложбата ще се състои на 19 януари 2011 год., сряда, в 18.00 часа, в галерия „Средец” на Министерството на културата, бул. „Ал. Стамболийски” № 17, София.

Култура