ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ


На 10 февруари 2011 г. Институт "Сервантес"-София отбелязва петата годишнина от официалното си откриване. За това време Институтът се превърна в любимо място на всички, които говорят испански език или просто обичат испанската и латиноамериканската култура.

Малко по малко испанският културен център на улица „Съборна” 1 успя да спечели много приятели. За тези пет години, за да учат испански език в Института, са се записали над 6300 курсиста; а 2000 са кандидатите, които са се явили на изпитите за получаване на международно признатите сертификати за владеене на испански език - ДЕЛЕ. Библиотеката „Серхио Питол” се ползва от 2500 читатели, като за една година посетителите й са близо 8000. Над 200 са академичните и културни прояви, организирани от Институт Сервантес-София, като в тях са участие са взели музиканти, учени, преподаватели, кино-режисьори, актьори, поети, танцьори, писатели, певци, куратори, сценаристи, археолози, антарктици, фотографи, дизайнери, журналисти, дипломати, документалисти, адвокати, художници и много, много други. Всички тези прояви са организирани съвместно или със сътрудничеството на български държавни институции, организации и частни предприятия, чиято решителна подкрепа превърна Институт Сервантес в задължителна отправна точка за опознаването на испанския език и културата на Испания и Латинска Америка в столицата ни.

Присъствието на Институт "Сервантес"-София в интернет се отличава с изключително високото качество на корпоративен имидж и страницата на института www.sofia.cervantes.es е основният справочник за дейността на Института за средно 50 000 посетители на месец, като за всичките пет години от съществуването на института тя е била видяна над 2 000 000 пъти! Освен интернет страницата, в края на 2009 г. Институт "Сервантес"-София създаде и профили в социалните мрежи Twitter и Facebook, които бързо натрупаха своите почитатели и в момента активно се преглеждат от 2000 човека месечно.

Институт "Сервантес"-София всеки ден отваря вратите си за всички, които искат да научат езика, който се говори от над 450 милиона души по света

Култура