Фотоизложба на Луис Рамон Марин


На 12 май Институт Сервантес-София открива изложбата „Репортажи от миналото 1908-1940 г.: Испания през погледа на фотографа Луис Рамон Марин”. 67 черно-бели снимки на големия испански фотограф и фотожурналист ще бъдат достъпни за българската публика до 24 юни.
Фотографиите на Марин са с изключителна естетическа стойност, а самият той е ключова фигура в поколението испански фотографи, които създават професията фоторепортер чрез труда и интуицията си. Снимките му представят с документална точност испанското общество от началото на миналия век и моменти от испанската история, които са от социално и културно значение за страната. Архивът на Марин включва над 18 000 негатива: фотографии на тогавашните лица (кралското семейство, сватби на познати), политическия живот (откриването на Парламента, погребението на Пабло Иглесиас, портрети на известни личности), новите технически изобретения (самолетите, моторите, автомобилите), драматичните събития в Испания (убийствата на министър-председателите Каналехас и Едуардо Дато), появата на модерните индустрии, националната трагедия - Гражданската война в Испания, спортовете, народните празници и т.н.
Роден през 1884 г., Луис Рамон Марин започва да публикува снимките си в пресата през 1908 г. За трийсет години развива изключителна дейност – публикува над хиляда снимки годишно само във вестник „Информасионес“ и сътрудничи на множество илюстровани списания. Последната му задача е да снима Гражданската война в Испания от обсадения Мадрид. След края на войната фотографиите му, по политически причини, изчезват от вестниците и той потъва в забрава. Дъщерята на фотографа, Лусия Рамон Пла, запазва и спасява изключителния фотографски архив на твореца. Настоящата изложба показва снимки от фонда на фондация „Пабло Иглесиас“, състоящ се от 18 296 фотографии, семейно наследство на Марин, оставено на съхранение във фондацията; в по-голямата си част това са негативи на стъклени плаки, но в архива присъстват и негативи на целулоидни носители.
В рамките на изложбата ще бъде представен и филмът „Герои без оръжие” (2010, реж. Марта Арибас Велосо; Ана Берес де ла Фуенте) - документален филм за четиримата приятели фоторгафите Луис Марин, Алфонсо, Пепе Кампуа и Хосе Мария Диас Касариего. Разказ за работата им по времето на Испанската гражданска война и за това как тя завинаги променя живота им. Прожекциите са в изложбената зала, по време на часовете, в които изложбата "Марин" е отворена за посетители.
Изложбата е организирана от Институт Сервантес и фондация „Пабло Иглесиас“.

Култура