Ладино дива ще омайва София


Грешката е вярна – не латино, а именно ладино е определящата дума за изпълненията на родената в Йерусалим магнетична певица Мор Карбаси, която ще изнесе концерт в Sofia Life Club на 20 септември. Хубавицата пее на езика ладино, на който говорят изселените от Испания през ХV век сефарадски евреи. Повечето от тях навремето стигат до Балканите и пускат корени в нашия регион. Това е и езикът на българските евреи. У нас го наричат също шпаньолски, а другаде – джудесмо или джудео-еспаньол. Това на практика е онзи архаичен испански, който се е говорел от населявалите до ХV век Испания евреи. Самата Испания днес полага старателни грижи за съхраняването му и изучаването му, както и за опазването на културно-историческото наследство на еврейската общост, неразривно свързана с испанското минало.
Концертът на Мор Карбаси ще е по време на планираната за 19 и 20 септември в София и Пловдив Световна среща „Еренсия” („Наследство”) на сефарадските евреи. За нея ще пристигнат участници от Испания, Португалия, Франция , Холандия, Гърция, Босна, Македония, Турция, Мароко, Канада, Аржентина, Мексико, Бразилия. Срещата се организира от Casa Sefarad – Israel, испанското посолство у нас, организацията на евреите в България „Шалом” и фондация „Трите средиземноморски култури” в сътрудничество с Института „Сервантес” и Централния израелтянски духовен съвет в България. Откриването ще е в Софийската синагога на 19 септември, след което в Институт „Сервантес” ще има лекции за миграцията на евреите от България в Израел и от Балканите в Европа, а вечерта в Еврейския културен дом ще бъде представен спектакълът „Нашето сефарадско наследство”. На 20 септември срещата се изнася в Пловдив, където известният сценарист и писател Анжел Вагенщайн, автор на книгата „Далеч от Толедо”, ще разведе гостите из мултиетническия Стар Пловдив. Очаква се кметът на Толедо Емилиано Гарсия-Пахе Санчес да договори с пловдивския градоначалник Славчо Атанасов побратимяване на двата града. Сред гостите ще са също кметовете на Тортоса, Тарасона и Тудел – членове на обединение на испанските градове със сефарадско насредство.
Вечерта на 20 септември ценителите ще се насладят на омайния средиземноморски тембър на Мор Карбаси. С майка от Назарет, която има и марокански корени, и с баща от иранско потекло младата певица се възприема като носителка на много култури, но най-запленена е от мелодичността на ладино, на който избира да пее. В музикалния й стил се чувства силно влияние от фадо и фламенко. И на сцената, и в живота нейна половинка е китаристът британец Джо Тайлър, който ще бъде и в София.


Култура