Двустранните отношения Венецуела-България




Двустранните отношения между Венецуела и България датират от 1974 г. Много важна крачка за дипломатическите връзки и за укрепването им на политическо ниво бе визитата през миналата година на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков в нашата страна. Не е възможно двустранните контакти да се задълбочават без взаимно опознаване на нашите системи и приоритети. Затова визитата на тази парламентарна делегация имаше като задача включително и определянето на конкретни стъпки за по-тясно търговско и икономическо сътрудничество.
През 2002 г. се състоя и първото заседание на Смесената комисия, по време на която бяха подписани важни споразумения. Конкретен резлтат на този напредък бе премахването на визовия режим за български граждани, които желаят да посетят Венецуела. Подписан бе и важен договор за внос на желязна руда от Венецуела за метолругчиния комбинат "Кремиковци". Със същото предприяти бе подписан и договор за закупуване на български вагони за венецуелската минна индустрия.
През изминалите две години бяха осъществени също няколко реципрочин важни визити като например на зам.-министъра на външните работи Петко Драганов в Каракас и на неговия хомолог Аревало Мендес в София.
В същия контекст друга важна програма предвижда износа от България на базисни компоненти за съвместно производство на медикаменти. България има богат опит и лицензирани продукти в тази област, които могат да се произвеждат и във Венецуела както за нейните собствени нужди, така и за износ в други страни на Латинска Америка.

Предстоящи съвместни инициативи

Предстои официално посещение във Венецуела на търговска делегация начело със зам.-министър на икономиката на България, която да активизира търговския обмен в рамките на обиколка иза латиноамериканските страни.
Очаква се също подписването на икономически и търговски договор. По време на първото заседание на Смесената комисия през юни 2002 г. текстовете на този договор бяха уточнени и двете страни изявиха готовност а го подпишат. Възможно е парафирането да тане по време на споменатата вече предстояща визита.
От България зависи да определи датата на следващото второ заседание на Смесената комисия, което ще се състои във Венецуела.

Възможности за двустрнна търговия

Посолството на Венецуела продължава своите усилия за представяне на двустранната търговия и инвестиции в различни инициативи. Една от тях е визита на АКБ Форес във Венецуела. Анализира се възможността за износ на петролохимични продукти за България. Има възможност за съвместни инвестиции в петролохимическата промишленост на Венецуела, както и за създаване на съвместни предприятия за производство на храни, на електрически мотори, на водни помпи. Проучва се също и възможността частни български инвеститори да участват в туристическата индустрия във Венецуела.
Частни фирми от двете страни проучват възможността за закупуване от страна на Венецуела на големи количества мляко на рах от България. Проучва се също възможността за съвместни инвестиции в млечната промишленост.
Венецуела има действащ договор за продажба на желязна руда с металургичния комбинат "Кремиковци" на обща стойност 18 млн. долара. Договорът предстои да се продължи за още две години.
Съществува и действащ договор, според който Венецуела поема ангажимента да закупи 150 български вагона за транспортиране на желязна руда. Те ще бъдат произведени през текущата 2004 г.
Строителни предприемачи посетиха нашата срана през 2002 г., за да проучат възможното си учатие в проекти за строеж на жилища и за експлоатация на горски масиви с цел обработка на дървесина.

Българите във Венецуела

Българи са участвали в много важни моменти на политическия, социалния, икономическия, културния живот на Венецуела. Познавам банкери с български произход, които са дали значим принос в развитието на нашата икономика и финанси. Познавам също политици с български корени, сред които искам да откроя един изключително интелигентен и подготвен политик, който се казва Теодоро Петков. Бил е кандидат за президент на републиката, министър на финансите, парламентарист. Мнозина българи играят важна роля в областта на търговията и културата във Венецуела. По моя преценка българският принос във венецуелското общество е изключителен.

Контакти с България