Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира


Венесуела е трън в очите на САЩ, защото дава пример за независимо развитие и за различен модел управление на всички народи в Латинска Америка и по света, заяви венесуелската посланичка у нас Н. Пр. Ориета Капони на среща с журналисти в София. Тя изрази позицията на правителството си, че предприетите в последно време действия на Вашингтон са „най-агресивните” спрямо Каракас в историята на двустранните отношения.

Има се предвид обявяването от американския президент Барак Обама на 9 март т.г. на „извънредно положение поради необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност и за външната политика на САЩ, предизвикана от ситуацията във Венесуела”. Стартирането на тази мярка дава на американския президент правото да предприема всякакви действия срещу посочената държава без да ги съгласува с Конгреса на САЩ или с международни организации. Подобен механизъм е бил използван например при войните в Корея, Югославия, Ирак и т.н.

В случая с Венесуела Обама пояснява, че декретът му „не е насочена срещу народа” на тази страна, „а срещу тези, които са отговорни за нарушаването на човешките права, за преследването на политическите опоненти, за ограничаването на свободата на пресата, за използването на насилие, за нарушенията и злоупотребите с правата на човека в отговор на антиправителствени демонстрации, за арестите и произволните задържания на протестиращи, за съществуващата корупция в публичната сфера”. Приложен е и списък на 7 висши служители на Венесуела, сред които е и съдийката, водеща делата на ред обвинени в опит за държавен преврат венесуелски опозиционери. На всичките 7 души се налагат санкции под формата на блокиране на тяхно имущество и активи и им се забранява влизането в САЩ.

На свой ред правителството на Венесуела нееднократно досега е обвинявало Вашингтон, че подстрекава, организира и финансира венесуелската опозиция с цел дестабилизиране на страната, нагнетяване на хаос и насилие и събаряне на законната власт в Каракас. Съвсем наскоро венесуелският президент Николас Мадуро обяви, че е бил разкрит и осуетен опит за държавен преврат в страната, който е трябвало да се извърши от заговорници опозиционери на 12 февруари т.г. с американска подкрепа.

„Истината е очевидна. Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ застрашават и Венесуела, и целия свят, и световния мир с постоянната си амбиция да налагат на всички своите правила и интереси. В Латинска Америка имаме богат опит с техни интервенции и организирани от тях държавни преврати в нашите страни”, каза посланик Ориета Капони на пресконференцията в София. Тя обърна внимание, че действията на САЩ срещу страната й представляват груба намеса във вътрешните работи на Венесуела и нарушават общоприетите принципи на международното право.

Посланичката изказа опасения, че оповестената от Обама мярка може да бъде последвана от нова ескалация и Венесуела да стане обект на груба провокация, за да се предизвикат още по-драстични американски действия: „Ние сме под постоянна заплаха. Утре може да изфабрикуват срещу нас фалшиви „доказателства” за какво ли не и така да си намерят претекст, за да ни нападнат. Знаем на какво са способни, показвали са го неведнъж досега. ЦРУ няма и да се замисли, ако му възложат да режисира провокационно нападение срещу американското посолство в Каракас, примерно. Или пък да скалъпи шумен случай на корупция или на наркотрафик, в който да се окаже замесен някой наш висш деец. Няма да се спрат и пред показно убийство на опозиционер, в което да обвинят правителството ни.”

Н.Пр. Ориета Капони се възмути и от начина, по който е поднесено налагането на американски санкции на 7 висши венесуелски служители: „Нито един от седмината няма нито банкови сметки, нито имущество в САЩ, а от Вашингтон обявяват, че щели да им ги блокират. Какво ще блокират, щом няма нищо?! Това отново се прави с провокационна и пропагандна цел. На общественото мнение се внушава абсолютно безпочвено и недоказано обвинение, че уж нашите хора са корумпирани и щели да „замърсят” и „застрашат” банковата система на САЩ с „незаконни” транзакции. В същото време се премълчава друг скандален факт, който е съвсем истински – за американската банка във Венесуела, която изнесе от страната ни и прехвърли в САЩ депозитите на толкова много венесуелски граждани, измамвайки ги най-цинично. Но за този случай Вашингтон не обелва и дума. А той показва, че всъщност САЩ са заплаха за финансовата система на Венесуела, не обратното.”

В комюникето на венесуелското посолство в София, с което Нейно Превъзходителство запозна журналистите, се подчертава: „Повтаряйки думите на президента Николас Мадуро, ние твърдим – няма кой да повярва, че Венесуела е заплаха за САЩ. Това е лъжа. Венесуела не е и никога няма да бъде заплаха нито за САЩ, нито за която и да е държава в света, защото нейната политика е миролюбива и хуманна, а на международната сцена винаги търси разбирателство и интеграция”. В документа се отбелязва още, че „въпреки агресивното поведение на САЩ, правителството и народът на Венесуела винаги са готови да работят за постигане на разбирателство и подобряване на отношенията между двете страни, но само въз основа на зачитане на независимостта и суверенитета”.

Отправя се и апел за международна солидарност с Венесуела пред лицето на агресивните действия на САЩ срещу суверенитета й. „Заплахата днес е срещу нас, но утре може да е срещу всеки друг народ по света. Ето защо толкова е важно да се разясни и разпространи истината,” подчерта посланик Ориета Капони.

Нейно Превъзходителство обърна внимание върху официалното становище на държавите от Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР), които осъдиха декрета на президента на САЩ Барак Обама от 9 март като „намеса във вътрешните работи и заплаха за суверенитета на друга държава” и настояха за отмяната му. В документа на УНАСУР се изисква също „правителствата да се въздържат от прилагане на едностранни мерки на принуда, които нарушават международното право” и се отправя призив към Вашингтон „да преразгледа и приложи алтернативи за диалог с ръководството на Венесуела съгласно принципите на зачитане на суверенитета и самоопределението на народите”.

Вторият човек във венесуелското посолство в София проф. Хуан Мигел Диас Ферер обърна вниманието на журналистите върху следните обстоятелства: „Проблемът, с който се сблъскваме, не е само между Венесуела и САЩ. Това е и международен проблем. Защото, нарушавайки така драстично международното право в нашия случай, Вашингтон отправя и много опасен сигнал към цялата световна политика. Нека си дадем сметка, че в момента светът не е в условията на стабилен мир. Имаме драматични кризи в Сирия, с Ислямска държава, между Иран и Израел, в Украйна, в морските територии около Китай. Глобализацията навързва всички тези конфликти в едно цяло. Помислете си какви дискусии се водят – дали, например, Израел ще бомбардира Иран, ако получи съгласието на САЩ... В този контекст евентуалната интервенция на САЩ срещу Венесуела може да се окаже детонатор, който да взриви Трета световна война. Не преувеличавам. Нападението срещу нас би било знак, че вече всичко е позволено. И последните задръжки ще паднат в останалите „горещи точки”. Щом САЩ постъпват така, тогава и всички други играчи в световната политика ще се почувстват свободни да правят каквото си искат. Проблемът е много голям и тежък и той може да даде своя болезнен откат чак до България. Ето защо държим да привлечем вниманието и на българската общественост към него”.

Контакти с България