Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори


Уважаема госпожо посланик, наскоро във Венесуела завърши 10-атата юбилейна среща на Световната мрежа от интелектуалци, хора на изкуството и социални движения в защита на човечеството, в която участва и представител на България. Бихте ли разказали за тази организация?

Международната мрежа със знаменателния призив "В защита на човечеството" е основана през 2004 г. Вдъхновена е от идеите на Фидел Кастро и Уго Чавес, от заветите на Симон Боливар и Хосе Марти. Участниците издигат своя убедителен глас в защита на планетата Земя, на истината и плурализма, на суверенитета на всеки народ, в защита на мира и интеграцията на народите. Движението е подкрепено в самото му начало от видни световни личности като нобеловите лауреати Габриел Гарсия Маркес, Жозе Сарамагу, Ригоберта Менчу, Надин Гордимър, както и от големите творци като Ноам Чомски, Ернесто Карденал, Едуардо Галеано, Хари Белафонте, Луис Брито Гарсия, Ахмед Бен Бела, Дани Глоувър, Игнасио Рамоне и много други. В много страни по света са образувани действащи групи на това движение, което свързва интелектуалци и творци в социалните форуми чрез множество художествени изяви и научни срещи, чиято цел е да се изгради бариера на съпротива срещу световното господство в много области на икономиката, политическите държавни системи и културата. Първата среща в Каракас през 2004 г. изрази солидарност с народите на Ирак, Палестина, Афганистан, изрази и протест срещу враждебните действия на САЩ срещу Куба и Венецуела и други страни, които се противопоставят на окупацията и империалистическата агресия, осъди тероризма. Интелектуалците и творците от Мрежата заявиха категорично, че не приемат борбата на народите да бъде квалифицирана като тероризъм. Казаха "Не" на световния тероризъм и заявиха, че нашата планета и човечеството трябва да бъдат защитени. Че един друг свят е възможен. 10-ата юбилейна среща на Мрежата се състоя от 11 до 14 декември 2014 г. в столицата на Венецуела Каракас.
Кога бе учредена българската секция на тази Мрежа?
На 27 октомври 2014 г., в присъствието на представители от различни социални движения, интелектуалци, студенти, хора на изкуството и журналисти, в посолството на Венецуела в София се проведе първата среща на Българската мрежа на интелектуалци и артисти в защита на човечеството. Тогава обяснихме, че движението е демократичен алианс за постигането на благородни и справедливи задачи в защита на човечеството, без политически цели. Стремежът е да обедини всички хора, които се борят срещу социалната несправедливост, фашизма и империализма. Подобни групи вече са създадени в редица страни в Латинска Америка, Азия, Африка и Западна Европа. Българската мрежа ще е първата на Балканите и в Източна Европа.
Как България бе представена на 10-ата среща на Мрежата?
В този авторитетен форум, в който участваха 170 интелектуалци от Венецуела и 131 делегати от 35 страни, България бе представена от Тамара Такова, член на ръководството на Асоциацията за приятелство "България - Венецуела", зам.-председател на Асоциацията за приятелство "България – Куба”, испанистка, университетски преподавател, член на Групата български интелектуалци "За защита на човечеството", учредена на 27 октомври 2014 г. Срещата в Каракас завърши с приемането на подробна политическа декларация, която осъди разрушителната неолиберална глобализация във всичките й проявления и призова към намиране на нов модел на колективен живот за човечеството на планетата, който да гарантира бъдещето на майката Земя и на човешкия род.
Бихте ли разказали каква е в момента обстановката във Венесуела? С какви проблеми се сблъсква страната ви?
Днес във Венесуела е в ход план на едрия бизнес за дестабилизиране на революционното правителство, което инвестира повечето от ресурсите в социални политики за народа. Венесуелската опозиция съместно с големите производители и дистрибутори на храни и стоки от първа необходимост започна кампания на презапасяване и спекулации, чрез която генерира и политическа нестабилност в страната. Това предизвиква дълги опашки за различни хранителни продукти в местните супермаркети. Там има хора, които наистина се нуждаят от продуктите, други пазаруват от страх, нагнетен от пристрастни медии, трети купуват, за да препродадат после придобитото на извънредно високи цени. А има и подставени лица, които целят прилагането на стратегии за причиняване на хаос и насилие, за да обвинят после правителството като първопричина за икономическите проблеми. Нищо, че те самите са ги генерирали. Тези последните лица са платени от опозицията, която, както вече беше доказано, получава пари от САЩ. Целта е да се отрече, че срещу нашата страна се води икономическа война за сваляне на законното правителство на президента Николас Мадуро.
Има ли в латиноамериканската история други прецеденти на такъв натиск?
Можем да сравним това, което се случва в момента във Венецуела, със събитията в Чили в края на 60-те и началото на 70-те години. По онова време там се води открита икономическа война, която цели първо да осуети встъпването в длъжност на законно избрания президент социласт Салвадор Алиенде и второ, вече след идването му на власт, да използва всички лостове за дестабилизация и събаряне на това правителство.
Тогава тази кампания води до извършване на военен преврат в Чили. И във Венесуела ли сценарият е същият?
Фактите говорят сами за себе си. На 22 януари 2015 г. президентът на Боливарска република Венесуела Николас Мадуро по време на представянето пред Народното събрание на годишния си доклад за 2014 г. пусна видеоматериал със записан разговор между двама венецуелски пенсионирани военни. От него се разбира, че те се канят да провокират насилие по опашките пред магазините, предизвикани от икономическата война. Става дума общо за два телефонни разговора, проведени през декември 2014 г. и януари 2015 г. В единия случай Хосе де Хесус Гамес Бустаманте, бивш военен, който вече е арестуван и обвинен в шпионаж, заговор и конспирация, разговаря с Иван Карату Молина, бивш шеф на военното разузнаване от екипа на бившия президент Карлос Андрес Перес, участвал в извършването на терористични актове в страната и понастоящем установил се в Маями. Във видеото Гамес твърди, че е възпитаник на „известната американска школа на убийците" и се хвали, че е "експерт по психологически операции". Говори, също така, че е учил и в „училището за войни „Джон Кенеди”. Гамес казва също, че планът за насилсвени действия ще се реализира "в местата, където има големи опашки” и че е „достатъчно да бъде счупен само една витрина, за да може народът да започне да плячкосва". Обяснява как трябва да се извикат студентите, участвали в уличните сблъсъци през 2014 г., да се смесят с хората по опашките и така да провокират насилие, поощрявайки народа да чупи и краде. Това ще предизвика Националната гвардия да се намеси и така в сблъсъците ще бъдат замесени обикновени хора и възрастни жени, наредили се на тези опашки. В резултат на междунарадонта общност ще бъде демонстрирано как във Венецуела не се спазват правата на човека, а „мирно” протестиращите са репресирани.
Има и втори разговор, който Гамес води един от протестиращите студенти - Франклин Ернандес, лидер на група, наета от крайната десница в областните центрове Мерида, Тачира, Tрухийо и Каракас. В разговора чуваме как студентите трябва да "се смесят с опашките, за да не се открояват" и така да се избегнат всякакви съмнения, че сблъсъците са режисирани. В този план са замесени дясната партия „Народна воля” и студентите, готови да палят и рушат по улиците. Визирайки популярните супермаркети, създадени от революционното правителство, за да се осигури евтина, субсидирана храна за най-бедните, Гамес казва: "Тези центрове трябва да бъдат затворени и най-добрият начин за това е чрез грабежи. След като бъдат плячкосани, ще бъде мине много време, за да ги отворят пак." Записите ясно показват намеренията на венесуелската опозиция и плановете й за насилствено сваляне на законното правителство на президента Мадуро.

Контакти с България