Венецуелска офанзива и по българско направление


Въпреки че за разлика от руския си колега Дмитрий Медведев българският президент Георги Първанов прескочи родината на Уго Чавес при неотдавнашната си латиноамериканска обиколка, Венецуела сама дойде при нас. За Третата сесия на Смесената междуправителствена българо-венецуелска комисия за търговско, икономическо, промишлено, научно-техническо и културно сътрудничество в София през седмицата бе 13-членна венецуелска делегация начело с младия и енергичен зам.-външен министър на Венецуела Алехандро Флеминг.
Гостът, който има докторат по международни отношения в Сорбоната и доскоро е бил посланик на страната си в ЕС, Белгия и Люксембург, съпредседателства комисията съвместно с българската зам.-министърка на транспорта Весела Господинова. Решено бе България и Венецуела да задълбочат сътрудничеството в транспорта, туризма, селското стопанство, здравеопазването, правосъдието, образованието, научно-техническата сфера, културата, информационните технологии. Алехандро Флеминг и шефката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова подписаха туристическа спогобда.
“Нашата страна е отворена за динамични и взаимоизгодни отношения с всички държави – и големи, и малки. Високо ценим възможностите, които носи сътрудничеството с България,” увери Флеминг на среща с новоучреденото у нас Дружество за приятелство между България и Венецуела. Той додйде на нея в червена риза като онези, които носи венецуелският лидер Уго Чавес. “Благодарение на петрола си Венецуела е голяма сила в енергетиката и има много какво да предложи на българските си партньори в тази сфера. България пък има сериозни постижения във фармацевтиката, които могат да намерят приложение в нашите социални програми. Много сме заинтересовани и от ваше участие в амбициозните ни инфраструктурни проекти – искаме например да изградим гъста жп мрежа из цялата венецуелска територия, така че това е добра ниша за български фирми с такъв опит.”
Гостът излезе и с инициатива догодина във Венецуела да заседава извънредна сесия на смесената комисия, която още повече да разшири и конкретизира сферите на сътрудничеството.
След като видимо подгря отношенията с обявената за “стратегически партньор” Русия покрай визитата на Медведев в Каракас, покрай мащабните проекти за сътрудничество с “Газпром” и “Лукойл”, покрай споразумението за строителство на руска АЕЦ във венецуелския щат Солия и покрай първите съвместни руско-венецуелски военни маневри в Карибско море, правителството на Чавес явно подема дипломатическо-икономическа офанзива и към бившия съветски блок в Източна Европа. България е на ред да даде знак дали е заинтригувана.

Контакти с България