Тест по венецуелски


„Не ние, а опозицията провъзгласи, че тези избори ще са тест, дори нещо като референдум за доверие към ръководството на Венецуела начело с президента Николас Мадуро. Непрекъснато го повтаряха, заканваха се, шумяха. Но след като резултатите бяха обявени и се видя, че ние печелим даже с повече, отколкото на президентските избори през март, онези сякаш изчезнаха, стопиха се, млъкнаха, покриха се. На следващия ден след вота в Каракас беше тихо и спокойно. Никой от тях не излезе достойно да каже – признаваме, тестът, референдумът е спечелен от правителството”. Така коментира ситуацията около ключовите местни избори, състояли се във Венецуела на 8 декември, нейният заместник-министър на външните работи Калисто Ортега, който направи еднодневна блиц-визита в България точно два дни след вота.
Използвахме престоя му у нас, за да чуем мнението на един висш представител на управлението във Венецуела за процесите в тази доста поляризирана политически страна. Но поводът за гостуването му бе друг – възникнал у нас правен казус с един друг венецуелски държавен служител, арестуван и изправен пред български съд за незаконно внасяне в страната на над 400 000 евро. Става дума за директора на Дирекцията за високи спортни постижения към венецуелското министерство на спорта Овидио Алмейда. Той бил командирован съвсем редовно от ведомството си, за да донесе споменатата внушителна сума в България, където тренират 110 венецуелски тежкоатлети – състезатели по борба и вдигане на тежести. Те се подготвят за важните Боливариански игри с участието на Венецуела, Панама, Колумбия, Боливия и Перу. „От много години с нашите състезатели в тези дисциплини работят български треньори. И именно те ни посъветваха да пратим момчетата на спортен лагер във вашата страна, където има много добри условия за подготовката им. Алмейда носеше парите, за да бъде покрита оставащата част от разходите по тази подготовка,” обяснява Калисто Ортега. Алмейда пътувал към нас през Испания. На влизане там декларирал сумата и минал без проблеми. „Ние проверихме специално европейското законодателство по въпроса. Внасянето на такива суми в страна членка на ЕС може да се оповести по три начина – вербално, писмено или по интернет. В Испания Алмейда го е направил вербално и всичко е протекло нормално,” допълва зам.-министърът. Според разказа му у нас обаче се получава странно недоразумение. Кацайки в София, Алмейда пак тръгнал да търси в „червената зона” на излизане служител, пред когото да декларира сумата „вербално”, но не открил никого. Тогава минал в другия изход, там видял митничар и веднага му казал, че носи 400 000. Вместо да му оформят надлежащ документ обаче, още на летището го арестували за незаконен внос на валута.
Венецуелската държава чрез посолството си у нас веднага се застъпва за своя гражданин, осигурява му правна защита и в деня, в който трябваше да се вземе съдебно решение по случая, дори изпрати цял зам.-министър на външните работи, за да гарантира, че обвиненият наистина е държавен служител, наистина е носел парите за покриване на разходите за венецуелските спортисти и не е имал никакви намерения за злоупотреби. През краткия си престой у нас Калисто Ортега успя да се види и с външния министър Кристиан Вигенин. Двамата са имали и предходна среща на форум на ФАО в Париж преди месец и половина, на която Ортега запознава Вигенин с казуса около Алмейда и го уверява, че той не е имал никакви лоши намерения. Разбира се, и двамата министри приемат, че последната дума ще е на съда, както и става.
В крайна сметка на Алмейда бе наложена 3-годишна условна присъда с пробация, но с право да си замине за Венецуела. А парите бяха върнати на венецуелската държава. „Важното е, че нещата се решиха и сега Овидио ще може да отпразнува Коледа със семейството си във Венецуела. За нас това е много важно!” – резюлира развръзката Калисто Ортега.
Венецуелският зам.-външен министър е доста ярка личност. Заемал е различни високи постове. В началото на октомври името му нашумя в световните новини, защото в качеството си на тогавашен временно управляващ посолството на Венецуела във Вашингтон той бе експулсиран от властите в САЩ заедно с още двама венецуелски дипломати. Мярката бе в отговор на експулсирането от Венецуела на
временно управляваща (това е рангът на дипломатическите представители между двете страни) американското посолство в Каракас Кели Кейдеринг и на двама американски дипломати. Те бяха обвинени от Николас Мадуро, че са конспирирали съвместно с венецуелската опозиция и са я финансирали, за да може тя да победи тъкмо на местните избори на 8 декември. „Американците ми направиха услуга като ме изгониха – президентът Мадуро ме повиши и ме направи зам.-външен министър,” смее се Калисто Ортега. Той смята, че САЩ водят срещу страната му целенасочена, злепоставяща и дестабилизираща кампания, стимулирана от интересите на големи транснационални компании с предимно американски капитал към венецуелския петрол. Откакто в Каракас през 1999 г. идва на власт днес вече покойният Уго Чавес, данъците за чуждите фирми са вдигнати рязко и те не могат да се примирят с това, смята Ортега.
Курсът на Чавес продължава и под управлението на избрания през април за държавен глава Николас Мадуро. Опозицията обаче дълго оспорваше избирането му и през всичките месеци оттогава не спря да тръби, че крехката преднина в процентите на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела (PSUV) ще се стопи на местните избори през декември. Но реалният резултат от вота показа обратното – че процентите в полза на партията на Чавес и Мадуро растат. Ако през април Мадуро стана президент с 1,4% преднина, то сега PSUV изпревари опозицията с 6,52%. Като това са данни на алтернативното опозиционно преброяване, цитирани от испанския в. „Ел Паис”. Във Венецуела изборният процес е практически неуязвим за злоупотреби – той е електронен и двойно подсигурен и с хартиена разпечатка. Всичко може да се провери по всяко време.
Според официалните резултати на 8 декември PSUV е взела 263 общини, а опозицията 74. Но като разпределение на гласовете PSUV получава 4,5 млн. бюлетини, а опозицията – 4,3 млн. Така е, защото тя доминира най-вече в гъстонаселените големи градове, докато управляващите са силни предимно в провинцията.
Калисто Ортега коментира: „Опозицията все напада Мадуро, че имал малка процентна преднина. А пък сега нейният кандидат спечели кметското място в Каракас само с 0,4% преднина. Ние го признахме – така е редно. Но се чудя докога те ще се държат така, сякаш са под анестезия. Всъщност, с цялата тази шумотевица за сегашните избори като тест те сами стреляха в крака си. Тестът показа, че народът не е с тях, а с нашата политика за защита на националния суверенитет и за продължаване по пътя на Чавес – към социализма на ХХІ век”.
Заглавието на ВВС след изборите беше следното: „Венецуела продължава по същия начин – разделена”.

Контакти с България