КУСКО - Испански град в столицата на инките (Перу)



Разположен в южната планинска система на Перу на 3326 м надморска височина на 1170 км от столицата на Перу - Лима.

- Според легендата е основан от Манко Капак около 1200-та година, поради което може да се счита за най-древния град в Америка.
- Всички пътища, построени от инките, се събирали в Куско. На кечуа коско означава пъп или централно място. Комуникационната мрежа, построена от инките, е първата в света.
- Кечуа – езикът на инките, се налага към 1485 г. от великия владетел Пачакутек, за да осигури единството на империята, и продължава да се използва и до днес от местните жители на Куско.
- Днес Куско се счита за най-големия археологически град в Америка. Заради изключителните му художествени, архитектурни и исторически ценности е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световната култура.
- По странен начин тук се сливат индоамериканската и европейска култури, поради двата културни пласта –на инките и на испанците.
- През 1950 г. едно от най-силните земетресения от основаването на града разрушава много колониални сгради, докато повечето от издигнатите от инките конструкции издържат на бедствието.
- Мистичната треска, обхванала вицекралство Перу и особено Куско, намира отражение в колониалната живопис на града – огромно ателие за религиозно изкуство, съществувало от ХVІ до ХVІІІ в.

Заслужават да се видят:
- Църквата Компания де Хесус, построена върху Апаруканча - замъкът на Уайна Капак. Вероятно е най-красивата църква в Куско; фасадата й е един от най-блестящите примери за латиноамерикански барок. Първоначално е построена от йезуитите през 1571, а по-късно е преустроена през 1652 г.
- Катедралата - започната през 1599 г. и открита през 1654 г.; шедьовър на южноамериканския колониален стил. Построена е върху бившия дворец на Виракоча. В нея се пазят масивно злато и скъпоценни камъни. Главният олтар е от сребро, а централният иконостас е блестящ пример за местното изкуство. Там се съхранява и голяма колекция творби от живописната школа на Куско.
- Манастир и църква Ла Мерсед – една от най-древните религиозни сгради на Перу, строена, подновявана и разширявана от 1534 г. до края на ХVІІІ в. Манастирският двор е пищно украсен, мястото за църковния хор е в дърворезба, а в съкровищницата му се пазят 9,45 кг злато, 168 перли и 678 диаманта.
- Църквата Санто Доминго и Кориканча, построена през 1681 г. на мястото на древния Инти-Уаси или Дом на Слънцето – главен и впечатляващ храм в Куско, разкрит след земетресението през 1950 г.
- Църквата Санта Каталина, построена върху древния храм Акляуаси на девиците на Слънцето. Сегашният манастир е от 1653 г., а църквата е малко по-късна.
- Църквата Сан Блас – построена през 1532 г., с великолепен амвон от кедрова дърворезба от ХVІІ в.
- Архиепископският дворец, превърнат в музей на религиозното изкуство. Намира се на мястото, където вероятно е бил разположен дворецът на Инка Рока, от който е запазена внушителна мегалитна стена.
- Църква и манастир Сан Франсиско от ХVІІ в. със свещници от човешки кости.
- Адмиралтейството – възстановено след земетресението през 1650 г. и частично изменено през ХVІІІ в.
- Университетът – бивш йезуитски манастир от ХVІІ век.
- Родният дом на Инка Гарсиласо де ла Вега – национален паметник.
- Развалините на Саксайуаман (на около половин час пеша от центъра на града) - най-съвършеното свидетелство за строителния гений на инките. Триетажна зигзагообразна крепост, изградена от огромни излъскани каменни блокове с големина до 300, свързани с изключителна точност.
- Олиантайтамбо ( на 70 км) – крепост и храм с великолепно разположение и изключителна напоителна система.



Забележителности