НАСКА - тайнствените земни йероглифи на Перу


Намират се на 470 км южно от Лима в жарките пампаси на Наска. Площта, на която се простират и преплитат многобройните линии (започват от планината и достигат морето), обхваща около 500 кв. км.

- Известните “линии от Наска” представляват съвкупност от съвършени рисунки с гигантски размери и са единствени по рода си в света. Предполага се, че са плод на цивилизацията наска, изживяла най-големия си разцвет около стотната година на новата ера. Рисунките могат да се видят само от въздуха, поради което са открити през 1928 г.
- Представляват жълтеникави бразди, получени от изваждането на тъмните камъни по повърхността. Широки са между 10 и 45 см, а дълбочината им не надхвърля 10 см. Просъществували са толкова време, защото по тези места почти няма валежи, а вятърът като че ли издълбава оголената земя и прави браздите още по-видими.
- Интересни са и правите линии, които се пресичат и които, погледнати от птичи поглед, продължават през хълмове, падини и други неравности на терена. Счита се, че е невъзможно да бъдат прокарани, без наблюдение от въздуха, а това засилва загадката около тях.
- Сред линиите се открояват ясно птица, дълга 285 м, и 48-метров паяк. Според много учени странните линии могат да представляват календар – естествено най-големият в света, чрез който строителите му са можели да следят пътя на звездите и да изчисляват възможни затъмнения.
- На 17 км от Наска се намира Кауачи – седалището на древната култура наска. Естествен хълм със стъпаловидни тераси приютява някогашния велик храм наска. Там са намерени истински чудеса от керамика и текстил, включително и плат с размери 7 х 56 метра.
- Изглежда, че на тази древна култура принадлежи и друго творение –дълги редици от много твърди стебла, заровени в замята на групи с неизвестно досега предназначение.

Забележителности