ЛИМА - градът на кралете


Намира се на крайбрежието на Тихия океан на двата бряга на река Римак и в подножието на хълма Сан Кристобал.

- Основана на 18 януари 1535 от Франсиско Писаро, в продължение на повече от два века e столица на испанското вицекралство.
- Университетът Сан Маркос в Лима (1551 г.) е един от първите в Америка.
- Лима открива първия си театър през 1563 г. и първата си печатница през 1595 г., като изпреварва много южноамерикански градове.
- През бляскавата си епоха малко европейски градове са можели да се сравняват с нея по лукс и богатство до такава степен, че през 1670 г. се налага да бъде издигната крепостна стена срещу непрекъснатите нападения с цел грабеж (през 1869 г. стената е разрушена).
- Макар да става жертва на много земетресения, Лима е запазила много от най-интересните паметници на колониалната архитектура в Америка.

Заслужават да се видят:
- Армейският площад (Пласа де Армас), създаден от Франсиско Писаро, център на стария град. Тук са катедралата, малката църква Саграрио, архиепископският дворец, правителственият и общински дворци, както и други сгради.
- Катедралата, строителството на която започва през 1540 г., е разширена през 1551 г. и възстановена през 1758 г. Отличава се с изящната дърворезба на столовете на хора и пази тленните останки на Писаро.
- Църквата и манастирът Сан Франсиско (1672 г.) с красивите си порти са забележителни с катакомбите, вътрешния двор и музея, в който се съхраняват сребърни вещи, църковна утвар и живописна колекция, приписвана на испанския художник Сурбаран.
- Дворецът Торе Тагле (1735 г.), седалище на министерство на външните работи, е с барокова фасада и балкони с дървени резбовани перила – смес от арабски, андалуски и креолски стилове.
- Съдът на светата Инквизиция, действал от 1569 до 1820 г. - забележителен с внушителната си съдебна зала.
- Църквата Сан Агустин – великолепен паметник на бароковото изкуство (1720 г.).
- Дворецът Пилатос (ХV в.), възстановен през ХІХ век, седалище на Националния институт за култура. Откроява се с великолепните си арки и широкия павиран двор.
- Манастирът Дескалсос, предлагащ голяма колекция от колониална живопис.
- Други сгради с историческо и архитектурно значение – Каса Окендо, Каса де ла Рива, Каса Алиага, Каса де Лас Тресе Монедас.
- Арената Ачо – втора по старинност в света със забележителна архитектура.
- Лима предлага великолепни музеи, сред които изпъкват прочутият музей на перуанското злато, който излага хиляди експонати от култури, предшествали цивилизацията на инките.
- Националният антропологически и архитектурен музей. В различните му зали може да се проследи развитието на културите чавин, паракас, наска, мочикас и др.
- Близо до пристанището Каляо се намира кралската крепост Фелипе – една от най-внушителните на континента, последно убежище на роялистите в Южна Америка
- На 30 км на юг – руините на Пачакамак – голям религиозен център и място за поклонение от времето преди появата на инките по тези земи.


Забележителности