ЕЗЕРОТО ТИТИКАКА - плавателно море на покрива на света


Разположено е в падина между източните и западни разклонения на Андите. На северозапад водите му мият перуански брегове, а на югоизток – боливийски.

- Титикака е едно от големите високопланински езера в света (3812 м). По него плават кораби с голяма водоизместимост и е най-високото, което не се излива в морето, а в друго езеро – Поопо, по река Десагуадеро.
- Толкова е високо, че местните жители са с различни физиологични данни (по-големи бели дробове, сърце и далак), отколкото хората, обитаващи по-ниска надморска височина.
- Поради площта си (8686 кв. км) високата планинска верига, която го заобикаля, остава зад хоризонта при плаване. Бурните зимни ветрове предизвикват силно вълнение.
- По воден капацитет (827 куб. км) е най-голямото в Латинска Америка. Поради дълбочината му (около 280 м) температурата на водата по повърхността се задържа между 11 и 12 градуса през цялата година. Деветдесет процента от водите, които го подхранват (над 25 реки), се изпарява, поради което е доста по-солено от останалите сладководни езера в света.
- Езерната фауна изобилства с пъстърви и други характерни видове, както и интересен вид жаба (Telmatobius сuleus) дълга почти половин метър и с тегло от 450 г, която никога не излиза от езерото. Необходимият за живота си кислород приема от водата чрез кожата си. Популацията се изчислява на 15 милиона.
- Два от най-големите кораба, които плават по Титикака, са построени в Англия през 1905 и1930 г. През 1970 г. е построен трети. След като пристига в Перу, корабът е разглобен и пренесен на части с мулета до езерото, след което е сглобен отново.
- Островът на слънцето – легендарната люлка на инките, се извисява от езерните води като гигантско морско чудовище. Каменните дворци на императорите и до днес могат да се открият сред руините.
- Индианските народи, обитаващи бреговете му, използват стеблата на тотора – вид тръстика, за храна на добитъка, строителство на жилища, включително и наколни, и изящни плавателни съдове, с които порят водите на езерото (много напомнят на папирусовите лодки на африканските народи от езерото Чад).
- В крайграничната част на Титикака (полуостров Копакабана) се чества всяка година празникът на Богородица от Копакабана. В деня на религиозния празник хиляди поклонници се стичат в храма, за да се поклонят пред образа й. Още от праисторическо време това място е било важно светилище.
- Уатахата е живописно пристанище с яхтен клуб на брега на езерото, откъдето се предприемат разнообразни плавания.

Забележителности