Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС


- Г-н президент, в каква насока ще се променят българо-бразилските отношения след посещението на президента Първанов?
- Посещението на президента Първанов - първото на български държавен глава в Бразилия, е голям импулс за насърчаване на взаимното опознаване между нашите две страни и дава възможност за ускоряване на двустранните контакти в различни сфери. Подписахме два договора, които ще допринесат за напредъка в сътрудничеството между нашите правителства.
През последните три години се забелязва засилване на контактите между Бразилия и България, увеличават се обемът и асортиментът в двустранната търговия. Убеден съм, че настоящето посещение ще издигне на нов етап отношенията ни.
- В кои сфери България и Бразилия биха могли да развият взаимноизгодно сътрудничество?
- Освен да развиваме досегашните контакти, ще се стремим да договорим нови области, в които да работим съвместно както на политическо, така и на търговско-икономическо ниво. В областта на политиката ще спомена ролята, която можем заедно да играем за осъществяване на реформата на ООН - тя цели създаването на нов международен ред, който по най-ефективен начин да отговаря на нуждите на съвременния свят. Що се отнася до търговската област имам информация, че бихме могли да осъществим много изгодно сътрудничество в областта на регионалната гражданска авиация, както и за разширяване на асортимента на търгуваните стоки с нетрадиционни продукти.
- Във Вашия кабинет има министър от български произход - г-жа Дилма Русефф. Какво е мнението Ви за българите и по-конкретно за тези, които живеят в Бразилия?
- Наистина министърът на енергетиката и минното дело г-жа Дилма Русефф, е дъщеря на български емигрант. Бразилският народ е формиран от представители на различни народности, избрали Бразилия за втора родина. Сред тях са и българите, които много бързо са се интегрирали в бразилското общество и сега се отличават с работата си в различни области, такъв е и случаят с г-жа Дилма Русефф. Като друг пример мога да посоча присъствието на голям брой български музиканти, които работят в гр. Манаус, щата Амазонка и допринасят активно за развитието на местния симфоничен оркестър. Приносът на българите към бразилското общество само потвърждава положителната ни представа за тях като много работливи и съзидателни хора.
- Как приемането на България в ЕС и процесите на континентално сътрудничество в Латинска Америка ще повлияят върху отношенията между България и Бразилия?
- Бразилия има традиционно добри връзки с европейските страни и с ЕС като цяло. Приемането на България в ЕС, предвидено за 2007 г., без съмнение ще даде още по-голям импулс на двустранните контакти. Ще можем да се възползваме от опита и институционалната обвързаност, за да положим основите на отношенията на Бразилия с ЕС.
- Какво е мнението Ви за проекта за свободна търговия в цяла Америка?
- Преговорите за създаване на Зона на свободна търговия на Северна и Южна Америка (АЛКА) дават големи възможности за разширяване на търговските контакти. Много важен е и кръгът многостранни преговори в Доха на Световната търговска организация , както и преговорите на МЕРКОСУР с ЕС за постигане на двустранен регионален договор. Целта може да бъде постигната при условие, че преговорите действително позволят да се преодолеят различията и да отпаднат пречките, които забраняват разширяването на търговията към развиващите се страни като Бразилия, например. Настояваме за премахване на субсидиите за износ и за съществено намаляване на помощите, които вредят на аграрната търговия. Смятаме, че тези преговори не трябва да ограничават взимането на мерки, предприемани в полза на обществото, за неговото икономическо и социално развитие.
- Как ще обясните феномена на лявата вълна в Латинска Америка, към която повечето от политическите наблюдатели в света причисляват Вашето правителство?
- Смените на правителства в страните от Южна Америка през последните 3-4 години са здравословен процес, който потвърждава жизнеността на демокрацията в нашия регион. Въпреки по-голямата икономическа стабилност през последните години Южна Америка трябва да направи още много, за да превъзмогне бедността и дълбокото неравенство. Това са предизвикателствата, с които ще се сблъскваме в близките години. Сега на континента цари политическа хармония. Тя ни позволява да отчитаме напредък в регионалната интеграция, обърната към социално сътрудничество и диалог, политическа координация и търговия. Най-ярките резултати, които постигнахме в това отношение, са сключените договори за свободна търговия между МЕРКОСУР и Общността на народите от Андите и създаването на Общността на страните от Южна Америка на 8 декември 2004 г. в Перу.
- През 2003 г. дойдохте на власт с обещанието да осигурите на всеки бразилец закуска, обяд и вечеря. Докъде стигнаха нещата?
- Да се гарантира качествено и редовно хранене на цялото население е повече от обещание: това е предизвикателство от етичен, морален и политически характер. Наистина издигаме осигуряването на прехраната като основен приоритет на нашето правителство. За да постигнем тази цел, лансирахме социалната програма "Край на глада" с три основни направления: отпускане на средства на бедни семейства по програмата "Семейна помощ", осигуряване на пълноценно хранене и водене на социална политика, насочена към еманципиране на обществото. Сега програмата "Семейна помощ" обхваща 5, 6 милиона семейства - 60% от тези, които попадат под границата на бедността. За настоящата година цифрата ще стане 8,7 милиона, а през 2006 г. програмата ще обхване всички бедни семейства. Провеждаме и програмата "Осигуряване на храна от семейното земеделие", при която правителството гарантира изкупуването на продукцията на малките селскостопански производители, с която се осигурява закуската на децата в училище, изхранването на детските градини и малката потребителска кошница. Програмата "Мляко" осигурява 47, 5 милиона реала, с които се закупуват 574 000 литра мляко на ден. В тази връзка в градовете с население над 100 000 души "ресторанти за народа" предлагат на нуждаещите се качествена храна на ниски цени. Третото направление на програмата "Край на глада" осигурява работа и доходи на хората, както и местно и регионално развитие.
- Дарихте наградата на принца на Астурия в размер на 50 000 евро на Фонда на ООН за борба с глада в света. Смятате ли, че подобни примери могат да променят дисбаланса между мултинационалните интереси и нуждите на бедните страни?
- Дарих наградата, която получих от принца на Астурия за Фонда “Бразилия-Индия-ЮАР”, който създадох с президентите на тези две страни. Фондът финансира проекти в развиващи се страни за преодоляване на бедността. Средствата за Фонда се осигуряват от правителства и мултинационални компании . Все още събраните средства са скромни в сравнение с нуждите на развиващите се страни, но фондът вече има конкретен механизъм за сътрудничество между страните от Юга и това ще даде много добри резултати в борбата срещу глада. Инициативите не се ограничават само с това. Решили сме да мобилизираме международната общност за общи действия в борбата с тези бедствия, като създадем нови механизми за финансиране на развиващите се страни. Това бе целта на срещата на световните лидери за борба с глада и бедността, която организирахме през септември м.г. в Ню Йорк. В нея активно участие взеха правителствата на Франция, Испания и Чили, както и генералният секретар на ООН. Успоредно с това предвиждаме да ликвидираме пречките за развитието на страните от Юга в рамките на международната система за търговия. Ние сме за пълното интегриране на аграрния сектор в общата търговия, защото той е в състояние да задвижи местните икономики и да разкъса обръча на бедността в развиващите се страни.
- Как, според Вас, може да се подобри светът, в който живеем?
- Не се съмнявам, че пътят към траен мир задължително трябва да премине през един нов международен ред, който да гарантира реални възможности за икономически и социален прогрес на всички страни. Този нов ред изисква моделът на глобалното развитие да бъде реформиран и да се създадат наистина демократични международни институции, които да зачитат правата и стремежите на всички народи. Както винаги, съдбата на света е в ръцете на хората.

Авторски анализи