Конституционна реформа във Венецуела



Подготвяната конституционна реформа във Венецуела, която ще влезе в сила, само ако бъде одобрена с референдум, предвижда промени в текстовете на 33 от общо 350-те члена на действащия в момента основен закон на страната, обясни на прексонференция в София посланикът на Венецуела в България Рафаел Анхел Барето Кастийо. Посланикът разясни същността на новите предложения, които според него често се интерпретират в медиите неточно или манипулативно.
Най-голям интерес и най-много полемика предизвиква идеята да се регламентира възможността за последователно преизбиране на президента неограничен брой пъти за разлика от сега същестуващото ограничение, позволяващо само два поредни мандата. Позовавайки се на опита на 17 от 27-те страни членки на Европейския съюз, посланик Барето Кастийо подчерта, че практиката за последователно многократно преизбиране на лидери е широко разпространена в много правови държави. Като конкретни примери той спомена испанския премиер Фелипе Гонсалес, управлявал 14 години, и германския канцлер Хелмут Кол, останал на власт 16 години. “В никакъв случай не може да се говори за опити за пожизнено обсебване на президентското управление във Венецуела, както се спекулира в опозиционните среди, защото проектът за конситуционна реформа изрично предвижда, че ако има преизбиране, то може да стане строго в рамките на обичайния изборен процес, в състезание с други кандидати и по волята на избирателите”, обясни венецуелският посланик.
Друг акцент в предлаганата реформа е записването в конституцията на правото не само на частна собственост, което продължава да бъде гарантирано, но и на още няколко форми на собственост – публична, социална, колективна и директна.
Планира се и промяна в структурата на властта, като на най-ниско местно ниво тя ще се упражнява от съвети, които сами ще решават локалните проблеми без да се налага да занимават с тях по-горните нива. “Противниците на реформата представят това като стъпка към премахване на постовете на кметовете и губернаторите, но всъщност целта е да се подпомогне успешното изпълнение на задълженията именно на кметовете и губернаторите, за да може по-ефективно да се удволетворяват потребностите на хората”, обясни посланик Барето Кастийо. Той допълни, че степенуването на властите е формулирано в следната градация: народна власт, общинска власт, държавна власт, национална власт.
Към най-широк социален ефект е насочено пък предложението за съкращаване на продължителността на работния ден от сегашните 8 часа на 6 часа. Освобождаващите се 2 часа се предвижда да бъдат запълнени с програми за повишаване на културата и образованието на гражданите, със социални дейности и т.н. Работната седмица във Венецуела в момента е 6-дневна и 40-часова. Предвижда се тя да стане 36-часова, пак в рамките на 6 работни дни.



Контакти с България