Испански карикатуристи осъдени за шега с престолонаследника


Двама испански карикатуристи бяха признати за виновни за оскърбяване на кралското семейство. Наложена им е глоба от 3000 евро.
Карикатурата им, публикувана през юли от сатиричния седмичник El Jueves изобразява престолонаследника принц Фелипе и жена му Летисия по време на секс. Полицията е конфискувала тиража на този брой из цяла Испания.
Прли произнасянето на присъдата съдията обяви, че карикатуристите Гийермо Торес и Мануел Фонтдевиля са "очернили короната по най-неуместния начин". Торес е автор на рисунката, а Фонтдевиля - на текста, който съдържа реплика на принца към жена му: "Дано да си наясно, че ако забременееш, това ще е единствената работа, която съм свършил през целия си живот".
Шегата се смята за реакция на обещанието на правителството да плаща на испанските семейства бонус за всяко новородено дете. През април т.г. в семейството на принц Фелипе и принцеса Летисия се роди второ дете - дъщеря им София.
За оскърбление към испанската кралска фамилия законът допуска и затвор до 2 години.
Пред съда карикатуристите заявиха, че не са направили нищо лошо и че и по-рано са изобразявали в карикатурите си членове на крелското семейство. Журналистическите профсъюзи обвиниха испанския съд в нарушаване на свободата на словото.
Принц Фелипе се ожени за Летисия Ортис, която по-рано бе телевизионна журналистка, през май 2004 г. Те имат две дъщери. По-голямата - Леонор, се роди през октомври 2005 г., а по-малката София, кръстена на баба си - кралицата, се появи на бял свят през април 2007 г.

Хроника