Поредният скандал в Испания удря по правителството


Разплитането на поредния скандал за злоупотреби, гръмнал в Испания – онзи, който уличи в мащабно укриване на сметки и в пране на пари бившия финансов министър и бивш шеф на МВФ Родриго Рато – се разпростря и върху сегашния титуляр начело на финансовото министерство в Мадрид Кристобал Монторо. На специална сесия на испанския парламент той бе обсипан с обвинения от страна на опозицията, защото стартираната тъкмо от Монторо финансова амнистия през 2012 г. е улеснила машинациите както на Рато, така и на останалите 714 разследвани сега от прокуратурата лица, легализирали с амнистията съмнителните си капитали. И Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), и Обединена левица (ОЛ) настояват Монторо да разгласи имената на тези 714 души. Смята се, че това са предимно дейци, приближени до върхушката на управляващата дясна Народна партия (НП). Според в. „Ел Паис” в списъка са емблематични имена, замесени вече в други шумни корупционни скандали – като бившия ковчежник на „черната каса” в НП Луис Барсенас, съдружникът на кралския зет Иняки Урдангарин в аферата „Ноос” Диего Торес, синовете на бившия каталунски премиер Жорди Пужол, участвали в незаконните му схеми за обогатяване и т.н.
Правителството на НП начело с премиера Мариано Рахой, което е одобрило амнистията през 2012-та, отказва да я нарича така и я определя като „регулация”, уверявайки, че тази мярка върнала в икономиката 124 млрд. евро. Опозицията обаче вади други данни, според които ефектът върху икономиката е бил почти неусетен, и настоява за подробен отчет. Недоволството се засилва и заради оповестената по същото врема най-нова статистика на Eurostat, според която 5 испански региона държат първенството в ЕС по безработица – около 30%.
На този фон задаващите се на 24 май местни избори могат да се окажат катастрофа за управляващата НП, която явно ще трябва да понесе тежък наказателен вот.

Хроника