Рафаел Катала, министър на правосъдието на Испания: Имаме опит в борбата с тероризма, можем да го споделим със света


Рафаел Катала, министър на правосъдието на Испания, бе в София за участие в състоялата се тук Конференция на министрите на правосъдието и на представители на съдебната власт от страните членки на Съвета на Европа. Темата на форума бе „Укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона”.
Министър Катала се срещна с група български испаноговорещи журналисти и отговори на въпросите им.

Г-н министър, какви са впечатленията ви от конференцията, в която участвахте?

Тази среща, организирана от Съвета на Европа, в която участват 47 страни членки, е много навременна. Участват министри на правосъдието, както и професионални организации - на съдии, на прокурори. Работата е посветена на една толкова важна тема като независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Ние посочихме характеристиките, които има съдебната власт в испанската конституция, в закона за съдебната власт, раформите, които сме извършили през 2013-та и 2015-та в тази материя с цел да засилим ефективността и независимостта на съдебната система. Когато обществата подхващат такива дебати, ние, които носим обществена отговорност, трябва да сме нащрек, да установяваме възможните слабости и да се стремим да ги отстраняваме, да засилваме системата. Избирането на съдии, правилата на включване в гилдията, ибирането на Генералния съвет на съдебната власт - това са въпроси, по които може да има различни мнения с цел подсилване на системата. Ние, в испанското правителство, имаме отворена позиция за дебати по тези въпроси - с политическите партии, с Генералния съвет на съдебната власт, с цялата юридическа общност, за да установим всяка възможност за допълнително подсилване на независимостта на съдебната власт. Напълно сме ангажирани в това.

Стана ли дума на тази среща за идеята за създаване на международен трибунал срещу тероризма?

Не, не сме обсъждали това тук. Но говорихме за идеята по време на посещението ми в Букурещ, по време на разговорите ми с различни представители на румънското ръководство, включително с министърката на правосъдието. Както знаете, това е руманска инициатива, която Испания подкрепя. Лансираме идеята на ниво ООН, защото това е глобален въпрос. Искаме да привлечем повече правителства, за да има ефект. Проектът още е във фаза оформяне. Търсим подкрепа, за да напредне. Тероризмът е глобална заплаха, той не познава граници. И в борбата срещу него трябва да сме ангажирани всички. Без съмнение съдебната система на всяка държава има своето задължение да се бори с терорима. Но много държави по света нямат капацитета да се справят с този проблем. А други - както е, за съжаление, Испания, имаме опит в борбата с тероризма и бихме могли да го споделим, да допринесем тази борба да стане по-ефективна по целия свят. Това ще е дълъг процес, защото е необходимо сложно съгласуване. Знаете, че когато в ЕС например се предлага ново решение, нова директива, винаги е необходимо съгласуване между 28-те държави членки, всяка от които си има своя съдебна система, свои юридически изисквания. Когато подобна идея се лансира на световно ниво, сложностите са още повече от техническо-юридическа гледна точка. Но разбира се, голямата цел би трябвало да ни обедини и да очертае общите елементи за идентифициране на терористичните престъпления.

Г-н министър, вие споменахте Румъния. Нейната Национална дирекция „Антикорупция”, е създадена с испанско съдеяствие. Дали тук, в България, където е в ход съдебна реформа, Испания би съдействала за създаването на подобна агенция?

На срещата ми с българската министърка на правосъдието говорихме за проектите за двустранно сътрудничество, които се развиваха в миналото и които спомогнаха да се напреде в развитието на съдебната власт в България. Например нашата генерална прокуратура имаше няколко проекта, в които си сътредничеше с България за оформянето и засилването на вашата главна прокуратура. В момента също има един механизъм за надзор на ниво ЕС, в който ще участва и испански съдия. В момента сме в процес на избор на съдията Това също ще е наш принос към реформите, извършвани от България. Ние сме отворени за всякакво сътрудничество, което може да представлява интерес за България. Изразих това пред моята българска колежка. Разбира се, решението да се сформира една институция за борба с корупцията може да бъде само на властите в България.

Какво мислите за изразената от ръководителя на нашето правтелство идея за всяка страна членка в ЕС да има механизъм за сътрудничество и проверка, какъвто се прилага към България и Румъния?

Всяка страна има своята система за контрол, за конституционни и институционални гаранции. Смятам, че въпросната мярка беше временна, приета от ЕС около присъединяването на България и Румъния. С течение на времето тя ще бъде премахната. Струва ми се, че в ЕС съществуват достатъчно гаранции за функционирането на правовата държава и за зачитането на правата на всички граждани.

Бихте ли коментирали от юридическа гледна точка проблема с бежанците, който не свършва?

По отношение на действията спрямо бежанската криза ние от първия ден повтаряме, че решенията трябва да се взимат на ниво ЕС, а не от различните отделни държави. В Испания сме абсолютно солидарни с усилията да се реши една хуманитална криза, причинена от военните конфликти в Сирия, Либия и т.н. Милиони хора са принудени да напуснат домовете си и да търсят другаде. Пред личето на тази човешка трагедия ЕС трябва да прилага ясна и действена мигрантска политика. В Испания винаги сме били готови да приемем мигрантската вота, която ни определена. Също така от първия ден настояваме кризата да се реши там, където е породена. Хората, които бягат, за да спасят живота си, правят това, защото не могат да продължат да живеят в страните си в условията на война. Затова трябва да си сътрудничим ефективно, да разрешаваме конфликтите, да развиваме икономически и социално районите, в които има такива огнища, а също и да бъдем солидарни в приемането на онези, които искат да дойдат в Европа в търсене на по-добро бъдеще. Настояваме за координация между всичките държави членки на ЕС, вщлючително в инвестициите с цел проблема да се реши там, където е възникнал.

Г-н министър, какво е мнението ви за изявленията на един испански съдия, че в борбата срещу ЕТА съществува практиката на изтезания на затворници?

Испания е правова държава, у нас има демокрация. Съдебната система следи за спазването на закона от всички обществени власти. Затова смятам подобно изказване от представител на съдебната система за недопустимо. Ако той е установил подобни практики, които са престъпление, тогава трябва да сезира съда. Законът в Испания забранява изтезанията. Те не се прилагат. Силите за сигурност защитават гражданите и не извърват престапления. Този господин спекулира с обвинения срещу силите за сигурност. Ако е вярно казаното от него, то показва и негово закононарушение - щом е знаел, а не е сезирал съда, значи е прикрил престъпление. А ако не може да докаже твръденията си, е длъжен да се извини заради тези тежки обвинения към хората, работещи усърдно, за да защитават правата на гражданите на Испания.

Ще има ли скоро Испания ново правителство?

Настоящото правителство на Народната партия още от първия ден след парламентарните избори, още от 21 декември, предложи на социалистическата партия и на партията „Сюдаданос” протегнатата си ръка за преговори, за сформиране на голямо парламентарно мнозинство. То би позволило да се създаде правителство, което да продължи с реформите, с по-нататъшния икономически растеж, със създаването на работни места, с връщането към държавата на благоденствието. Това е най-важното за нас. Смятахме, че можем да постигнем със социалистите и „Сюдаданос” такова ниво на договреност. Но г-н Санчес, ръководителят на социалистите, блокира тази възможност. Той отказа не просто споразумение. Той отказа дори да разговаря. А диалогът между партиите и търсенето на общи решения за гражданите е есенцията на демокрацията. Няма да се откажем до последния ден да вярваме, че е възможно все пак да се договорим. Шансовете не са много, но премиерът Рахой потвърждава непрекъснато, че държим ръката си протегната. Повтарянето на изборите не е желано от никого.

Хроника