Испания с най-добър растеж в Еврогрупата


Навлизайки в година на избори, в която ще се гласува три пъти – за автономно ръководство в Андалусия на 22 март, за местна власт на 24 май и за нов парламент вероятно в края на ноември – правителството на дясноцентрисктата Народна партия в Испания разгласи статистически данни, свидетелстващи за икономическия напредък на страната.
Както подчерта лично премиерът Мариано Рахой, през изминалата 2014 г. испанската икономика е отбелязала растеж, двойно по-голям от предвиждания – 1,4% вместо 0,7%, и по този показател е задминала държави като Германия, Франция и Италия. Прогнозираният растеж за настоящата 2015-а пък е вече 2% - тоест най-високият в страните от Еврогрупата. Данните, цитирани от Рахой на проява на Народната партия в Барселона, са от „Допитване до активното население”, осъществено от испанския Национален статистически институт.
Обширна извадка от същото изследване бе изпратена до редакцията на сп. „ТЕМА” от посланика на Испания у нас Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, който отбелязва в придружителното писмо: „По повод наскоро публикуваното в Испания „Допитване до активното население”, изработено от Националния статистически институт, имам удоволствието да ви изпратя кратка анотация, която обхваща в синтезиран вид положителните релузлати от реформаторската политика на испанското правителство.
Благодарение на огромните усилия на испанското общество интензивните структурни реформи на правителството промениха тенденцията в Испания и полагат началото на нов цикъл, характеризиращ се с икономическо възстановяване и връщане на страната ни към растеж.
Например, Испания създаде почти половин милион нетни работни места за 2014 г., като успя и да намали броя на безработните с 477 900 души през последната година. Също така според последните разчети на МВФ за Испания предвиденият растеж е до 2% за 2015 г., което е с три десети повече от октомври 2014 г. По този начин Испания се превръща в страната с най-висок икономически ръст в Еврогрупата. Испания се радва на признанието на реформите си и постигнатите резултати в целия Европейски съюз. С оглед на всичко това за мен е чест да ви изпратя тези данни, като смятам, че ще са от полза за важната ви осведомителна дейност”.
По-долу публикуваме изпратената от Н. Пр. Хосе Луис Тапиа подборка.

Основни данни за икономическото възстановяване на Испания през 2014-2015 г.

- Испания отново възвърна тенденцията си към икономически растеж, която следваше през последните десетилетия. Само преди две години страната имаше отрицателен растеж от 2%. Днес, след повече от 4 последователни тримесеция на растеж, Испания е референтна точка за Европа.
- За пръв път от 1998 г. Испания постигна превес на износа над вноса.
- За пръв път от 6 години насам Испания постига по-голяма конкурентоспособност и в страната се създават нови работни места.
♦ През 2014 г. е намалял с почти половин милион броят на безработните лица. Индексът на безработицата бележи спад с два пункта спрямо предходната година и в момента възлиза на 23,7%.
♦Съгласно „Допитване до активното население” през четвъртото тримесечие на 2014 г. трудовата заетост е нараснала с 65 100 новонаети лица спрямо предходното тримесечие. Това е третото поредно тримесечие, през което се отбелязва повишаване на заетостта. И за първи път от 2006 г. е налице такъв отчетен напредък в рамките на четвъртото годишно тримесечие.
- През 2014 г. в Испания са създадени 433 900 нови работни места, което представлява ръст от 2,5% - най-високият от 2007 г.
♦ Заетостта в частния сектор е обхванала 415 700 души, т.е. 2,9% допълнително, докато в публичния сектор са наети 18 100 души.
♦ Броят на постоянните договори нараства с 212 800, а на договорите за временна заетост – със 176 900.
♦ Заетите на пълен работен ден лица се увеличават с 367 400 души, а на непълен – с 66 500 души.
♦ Със 159 600 са намалели домакинствата, всички членове на които са безработни. С 422 600 са се увеличили домакинствата, всички членове на които имат работа.
- „Допитването до активното население” за четвъртото тримесечие на 2014 г. потвърждава настъпилата промяна на тенденцията в пазара на труда в Испания. За първи път от началото на кризата годишната статистика отчита нарастване на броя на заетите лица в ускорен темп за трето поредно тримесечие.
- 2015 г. се очертава като година на нарастване на нетната заетост в Испания. Това продължава да е водещ приоритет на правителството на Испания. Отправната точка през 2011 г. бе твърде сложна, но Испания преодоля най-трудния етап. Испания има ясен поглед върху пътя за икономическото си възстановяване и съумя да съхрани основните стълбове на държавата на благосъстоянието.
- По данни на Евростат 1 от всеки 2 новосъздадени работни места в ЕС се открива в Испания.
- В трудната конюнктура, през която преминава Европа и която включва предвиждания за много нисък растеж и предварителни отрицателни показатели, възстановяването на Испания е референтна точка за Европа. Тоест в момента рисковете за Испания са от външно естество. Ето защо Испания предприема необходимите мерки за защита спрямо евентуални външни отслабващи фактори.
- Намаляването на инфлацията позволява на Испания да увеличи доходите на анетите лица и дава импулс за подобряването на останалите макроикономически променливи величини.
- Правилна позиция спрямо външните рискове от дефлация: няма прледпоставки за лесна поява на това явление в Испания. Най-ясен признак за него би било забавянето на решенията за разходи и инвестиции, докато в Испания точно тези показатели бележат положителна промяна в резултат на мерките и националната програма за реформи, прилагана от правителствотго на Испания от 2011 г. насам.
- В последните си прогнозни данни Международният валутен фонд повишава до 2% евентуалния растеж на Испания през 2015 г., което е с три десети повече спрямо октомври 2014 г., превръщайки Испания в страната, която ще отбележи най-висок растеж сред големите икономики в рамките на еврозоната през 2015 г.
- През 2015 г. благодарение на подобряването на конкурентоспособността данните за външния сектор ще продължат да бъдат позитивни.
- Правителството на Испания ще задълбочи структурните реформи (със специален акцент върху функционирането на администрацията, пазарното единство, квалификацията на работната ръка, преразглеждането на данъци с оглед на намаляването им).

Изброените по-горе данни показват, че двете години сериозни реформи, проведени от правителството на Испания, намаляването на дисбалансите и усилията на испанското общество дават резултати в решаването на проблема с безработицата – основна цел на икономическата политика на правителството на Испания.
Испанската икономика си възвръща доверието на международните пазари, тя е станала по-ефективна, по-гъвкава и по-способна да се конкурира.
Създаването на трудова заетост заедно с подобряването на покупателната способност на наличните доходи и понижаването на данъците дават импулс за повишаване на потреблението на населението и за цялостно възстановяване на испанската икономика.


Хроника