Испанка заразена с ебола в Мадрид


Паника плъзна из Испания, а и по света покрай новината, че испанска медицинска сестра се е заразила с ебола в болница в Мадрид, след като е участвала в лечението на докаран там от Африка болен мисионер. Това е първият случай, при който инфектирането е станало извън Черния континент. Освен нея испанските санитарни власти са изолирали още трима души със съмнения, че са заболели – съпруга й, още една медицинска сестра от същата болница и нигерийски гражданин.
Заразилата се жена Тереса Р. Р., чието пълно име не се съобщава, е на 40 години и е омъжена, но няма деца. Тя работи в мадридската болница „Карлос ІІІ”, където бяха докарани двамата заразили се в Западна Африка инспански мисионери Мигел Пахарес и Мануел Гарсия Виехо. И двамата починаха. Преди това те бяха лекувани и обгрижвани от общо 30-членен медицински екип, снабден със специални предпазни костюми. Част от този екип е била и заразилата се медицинска сестра. Тя е имала два контакта с Мануел Гарсия Виехо – при постъпването му и веднага след смърта му на 25 септември.
На 27 септември Тереса Р. Р. излязла в отпуск. Било й предписано, също както и на всички членове на екипа, превантивно да си мери температурата два пъти дневно. На 30 септември тя се обадила в болницата и казала, че не се чувства добре и има температура. Показателите на термометъра обаче били под 38,6 градуса – това е границата, преминаването на която се смята за симптом на ебола. Ето защо от болницата не хоспитализирали жената, а й казали да продължи с меренето на температурата. Сега медици обясняват, че преди достигането на високи температурни показатели вирусът на ебола все едно не можел да се „хване” в организма при изследване. Чак на 6 октомври е установено, че жената наистина се е заразила с ебола и тя е приета за лечение в мадридската болница „Алкоркон”. Всички 22-а души от медицинския персонал на „Алкоркон”, които са в контакт с нея покрай постъпването и лечението й, са поставени под повишено лекарско наблюдение.
Шокът е голям, защото случаят явно сигнализира, че предпазните костюми за медиците в „Карлос ІІІ” не са достатъчно сигурни. Появили се в испанския в. „Ел Паис” експертни оценки сочат, че те отговарят на степен на сигурност 2, а би трябвало да са на ниво 4. Започнало е разследване на обстоятелствата, при които би могло да е станало заразяването. Появиха се твърдения, че цялостната организация на работата в болницата не е отговоряла на високи риск, който носи това заболяване. Например, отходните материали от стаите, където са били изолирани двамата смъртно болни пациенти, са били извозвани със същия асансьор, който се ползва от персонала на болницата. А е известно, че заразяването става от досег с телесни течности на болния.
Всички 30 души, които са участвали в медицинския екип, третирал двамата мисионери, сега са под засилено наблюдение. Правят се опити да се установи с кого е била в по-тесен контакт заразилата се медицинска сестра по време на отпуската си. Нейният съпруг вече е изолиран. Рискът да се е заразил и той е много висок, въпреки че за момента човекът не показва никакви симптоми.
Бяха изолирани също така и една медицинска сестра (не се съобщава от коя болница), която няма температера, но има диария, както и пристигнал в Испания гражданин на Нигерия, за когото още на летището е било установено, че има температура. Изследванията и на двамата досега не са изолирали вирус на ебола, но се изчаква развитието на симптомите им. За нигериеца преобладават предположенията, че е болен от малария.
Президентът на САЩ Барак Обама реагира светкавично и обяви, че заради заразяването в Мадрид страната му ще въведе допълнителни мерки за санитарен контрол по границите си и най-вече на летищата. Той не уточни какви именно ще са мерките, но неназован източник от федералното правителство поясни пред „Вашингтон пост”, че ще бъде проучвано през какви страни е минавал всеки чужденец, който влиза на американска територия, а също ще се измерва температурата на граждани от държави, където върлува ебола.

Хроника