Испания и Гърция изригнаха, на ред е Португалия


В два последователни дни тази седмица двете най-пострадали от социалните орязвания страни в еврозоната – Испания и Гърция, изригнаха с драматични улични протести срещу задаващото се допълнително затягане на коланите в бюджетите за 2013-а и 2014-а.
Първо на 25 септември Мадрид бе залят от масово протестно шествие на придошли от цяла Испания граждани, недоволни от 25-процентната безработица, от свиването на доходите и повишаването на данъците, от продължаващите бюджетни съкращения. Челната колона държеше лозунга „Да си ходят всички”, насочен срещу цялата политическа класа. 10 000 демонстранти се струпаха на площад „Нептуно”, в близост до сградата на Конгреса, след като бе отправен призив „Окупирай парламента”. В късните вечерни часове, когато страстите бяха вече много нажежени, при опит да част от демонстрантите да разкъсат загражденията и да се доберат до парламента, се стигна до брутални сблъсъци с полицията, която употреби не само палки, но и гумени куршуми. Ранени бяха 64 души. Арестуваните са над 30. Опозицията настоя за разследване на полицейското насилие и алармира, че премиерът Мариано Рахой „изпуска страната”. Два дни по-късно правителството на Рахой оповести допълнителни орязвания от бюджета за 2013-а и нови данъци.
На 26 септември пък Гърция бе парализирана от 24-часова стачка – също в знак на протест срещу драстичните икономии. На протест в центъра на Атина излязоха около 100 000 души. Анархисти предизвикаха пожари с мятане на коктейли „Молотов”, а полицията употреби палки и сълзотворен газ. На следващия ден правителството на Андонис Самарас успя да получи парламентарна подкрепа за изисканите от „Тройката” нови орязвания от 11,5 млрд. долара за следващите две години.
Третата южноевропейска страна, задушавана от рестрикции –Португалия, също ще стане арена на поредния планиран масов протест от страна на профсъюзите в събота, 29 септември.
Междувременно комисарят по човешките права на Съвета на Европа – латвиецът Нилс Муйзниекс, предупреди пред испанския в. „Ел Паис”, че „има граници, които не бива да се пресичат” и че „мерките за икономии започват да накърняват човешките права”.


Хроника