Испанските банки спират да изселват бедни длъжници


Испанските банки обявяват 2-годишен мораториум върху изселването на уязвими и бедни длъжници, които не могат да си погасяват кредита за закупено жилище. Това бе обявено в декларация на асоциацията на испанските банки, три дни след като в северната част на страната се самоуби жена, на която бе наредено да освободи жилището си.
53-годишната длъжница в петък скочи от прозореца на своя апартамент, разположен на петия етаж, когато при нея пристигнаха съдебните изполнители. Миналия месец при аналогична ситуация се самоуби и мъж в областта Гранада.
Откакто испанският пазар за недвижими имоти рухна през 2008 г., около 350 000 семейства са били изселени от закупени с ипотека жилища, защото не са могли да покриват дълговете си. Засега не се съобщава по какви именно критерии ще се определят най-уязвимите категории длъжници.
В Испания действа специална организация, наречена «Платформа на жертвите на ипотеките», която блокира достъпа към жилища, подлежащи на конфискация, когато към тях се насочват съдебни изпалнители.
Испанските власти са планирали среща с опозицията, за да се обсъдят новите правила за изселване на ипотечни длъжници. Генералният адвокат на Европейския съд по правата на човека Джулиан Кокот разкритикува действащите сега испански правила за конфискация на жилища и заяви, че те противоречат на европейските норми.

Хроника