Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал


Хорхе Валеро е заместник-министър на външните работи на Венецуела. За разлика от другаде в тази латиноамериканска държава ръководителят на националната дипломация има само един заместник. И това е г-н Валеро. Той бе на делово посещение в България.

- Г-Н ВАЛЕРО, ПРОБЛЕМЪТ "КОРУПЦИЯ" Е ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН. КАКЪВ Е ОПИТЪТ НА ВЕНЕЦУЕЛА В БОРБАТА С НЕГО?
- Уви никоя страна не е застрахована от корупцията. Венецуела полага големи усилия в овладяването на този проблем. Приехме специален закон за борба със злоупотребите, който се спазва много стриктно. Независимата прокуратура също действа безкомпромисно.
Имаме и специфично наш принос в борбата с този позорен феномен. С новата конституция, одобрена на референдум през декември миналата година, у нас бе прието наличието на пет власти. Наред с традиционните три - законодателна, изпълнителна и съдебна, ние въведохме още две - електорална и морална. Електоралната се упражнява по време на избори, а моралната се опазва от специален Върховен трибунал и от институцията "Защита на народа". Трибуналът играе ролята на противотежест срещу всякакви опити за незаконно облагодетелстване, а "Защита на народа" бди населението да не става жертва на превишаващи правата си и погазващи закона държавни служители.
- ЗНАЧИ ВЕНЕЦУЕЛСКАТА РЕЦЕПТА Е СТРОГ КОНТРОЛ?
- Нашата рецепта е демокрацията да се прави демократично и с морал, а не да се превръща във фикция или театър.
- В САЩ и Западна Европа критикуват президента Уго Чавес заради прекалено активната роля, която дава на армията в процеса на своите реформи.
- Нашите въоръжени сили играят уникална роля в реформирането на страната и нарушават една мрачна латиноамериканска традиция - да се свързва армията само с диктатури, репресии и насилие. В момента нашите военни директно подпомагат процеса на демократизация и най-дейно участват в ключови социални проекти. Те не милитаризират, а цивилизоват обществото. Изгражда се нова концепция за публичната функция на армията. Тя залага на толерантността, диалога. Превръща се в гарант за спазване на човешките права, които при минали режими бяха брутално потъпквани.
Сега у нас няма никакви ограничения за свободата на словото. Журналистите на воля критикуват президента и правителството. Няма нито един спрян вестник, нито един заплашен репортер, както се случваше в миналото. Разрешени са също всякакви митинги, демонстрации, протести. Президентът най-често лично отива при демонстрантите, за да обсъди с тях проблемите им.
Нашият проект за реформи залага на мира и гради ново гражданско общество. Ние говорим не за представителна демокрация, а за "участваща демокрация". Не е достатъчно само да гласуваш, нужно е и всекидневно да се включваш в публичния контрол над властта.
Смятам, че на нашия опит с интерес се гледа в района на Карибския басейн и в другите латиноамерикански страни.
- КАКВО ПОСТИГНАХТЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ У НАС?
- Ние държим да развиваме контактите си със страните от Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). За нас Балканите и страните от бившия СССР са много важни и перспективни партньори. По време на моята визита в България се договорихме председателстваната от Венецуела Андска общност да участва в срещата между ЧИС и Меркосур през септември в София.
Уговорихме размяна на визити между външните министри на България и Венецуела, които ще водят със себе си и представителни бизнесделегации. Най-после ще се вдигне и нивото на дипломатическите ни представители до посланик.
Проявихме интерес към участието на български фирми за жп строителство в реализирането на проекти във Венецуела. Планираме също обработването на венецуелски тропически плодове във ваши консервни предприятия с възможност продукцията да се изнася за трети страни.
Предлагаме на българския пазар и уникалното венецуелско течно гориво "Оримулсион", което може да се използва във вашите ТЕЦ. Продуктът е емулсия на базата на тежък петрол, която е по-икономична, по-евтина и с по-високи енергийни качества от въглищата. Вече изнасяме "Оримулсион" в Дания, Италия, Япония, Корея, Китай.
Искам да използвам случая, за да благодаря на българския народ за солидарността му по време на катастрофалното наводнение във Венецуела през декември м. г. Помощите, които получихме от България, са много скъп за нас жест.

Авторски анализи