Странният диктатор Чавес


Странен диктатор е този Чавес. Мазохист и самоубиец: създал е конституция, която дава право на народа да го свяли. И даже рискува да опита това в действителност: току-що проведе референдум за доверие към себе си. За първи път в историята на Венесуела и въобще в световната история.
Но не го свалиха. В резултат за осми път през последните пет години Чавес потвърди законността на пребиваването си на президентския пост. При това с такава прозрачност, на каквато може да завижда самият Буш.
Верен на конституцията си, Чавес се съгласи на исканията на опозицията да проведе референдум и сложи своето президентство на везните на народния съд: "Решавайте вие".
Досега президентите оставяха своите постове само в резултата на преждевременна кончина, преврат, народно въстание или парламентарно решение.
Референдумът, който току-що се състоя във Венесуела дада нова форма на пряката демокрация. Изключително събитие. Колко президенти и в кои страни ще поискат да последват този пример? А ако се престрашат, колцина ще запазят постовете си?
Този тиранин Чавес, създадено от могъщите средства за масова информация, този страшен дявол, току-що направи мощна витаминозна инжекция на демокрацията, която в Латинска Америка, а и не само там, едва крета.
Месец по-рано Карлос Андрес Перес, бившия президент на Венесуела, този ангел с крилца, любимец на частните медии, даде зелена улица за държавен преврат. Удивително ясно и леко заяви, че единственият възможен път за Венесуела е пътят на насилието, а "всякакви там референдуми не съответстват на характера на латиноамериканеца". Характерът на латиноамериканеца или иначе казано нашето скъпоценно наследство, това е да сме глухоням народ.
Не бе толкова отдавна, когато венесуелците в дни на избори дружно отиваха на плаж. Гласуването на беше, а и сега не е задължително. Но днес тази електорална апатия е изчезнала. Народът е зареден с ентусиазъм. Маса избиратели още преди разсъмване образуваха грамадни опашки още пред избирателните секции. Хората с часове чакаха възможността си да гласуват, разрушавайки така привичните шаблони. Този демократичен прилив направи невъзможни и предишните форми на избирателни измами, когато дори покойници се изхитряваха да гласуват, а живите даваха вота си по няколко пъти, като страдащи от Паркинсон.
Тук няма свобода на словото, с абсолютна сволбода убеждават телевизионните екрани, радиостанциите и страниците на вестниците във Венесуела. Е Чавес не е затворил нито една уста, ежедневно изригваща лъжи. Безнаказано върви мощна химическа война, отравяща общественото мнение. Единственият канал, закрит през последните години във Венесуела, бе държавният канал 8. Но той пострада не от Чавес, а от онези, които за ден-два узурпираха президентската власт по време на опита за преврат през април 2002 г. И когато, понесен на вълната на народната поддръжка, Чавес се върна от ареста и възстанови своята власт, всемогъщите венесуелски медии "не забелязаха" това и продължиха да показват анимационни филмчета за Том и Джери. Тази образцова телевизия дори получи награда за своята работа. Кралят на Испания награди телевизионен фирм за априлските събития. Филм, конструиран върху пълни лъжи. Той показва диви чависти, срелящи в мирна демонстрация на привърженици на опозицията. По-късно бе неопровержимо доказано, че никакви демонстранти не е имало, но това изобщо не беше важно, защото наградата и досега не е отменена.
До съвсем неотдавна във Венесуела, в този нефтен рай, имаше милион и половина неграмотни и пет милиона венесуелци без документи, тоест без всякакви граждански права. Тези и всички други, преди невидими и безгласни граждани, не са склонни да се връщат в предишната Ничия страна, в страна, която няма граждани. Те си отвоюваха страната, която по-рано им беше толкова чужда. Референдумът още веднъж потвърди, че те остават в нея.

Авторски анализи