"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"


"Ел Джазира" - това прозвище получи южноамериканската телевизия "Телесур", чието излъчване стартира на 24 юли т. г. Датата не е случайна. Това е рожденият ден на Симон Боливар - един от героите на освободителните борби на Латинска Америка срещу испанското владичество.
"Нашата цел е да разпространяваме истината такава, каквато е, а не тази, която се харесва на Съединените щати и Джордж Буш", заяви при откриването на програмата нейният директор, угугвайският журналист Арам Ааронян. Телевизията бързо спечели симпатиите на десетки милиони там, където има покритие - Латинска Америка, Северна Африка и Западна Европа. Тя веднага бе оприличена на катарската "Ал Джазира" - най-голямата арабска телевизия в света, станала популярна с предаванията си след нахлуването на САЩ в Ирак и навлякла върху себе си гнева на Белия дом.
Централата на "Телесур" е във венецуелската столица Каракас. Неин инициатор е сънародник на Симон Боливар. Проектът струва общо 10 милиона долара. Най-значителната сума - 2,5 милиона, даде венецуелският президент Уго Чавес. Сред спонсорите на програмата е и кубинският лидер Фидел Кастро. Двамата с Чавес не дават мира на САЩ, които ги считат за най-отявлените си врагове в Латинска Америка.
"Телесур" е спонсорирана от правителствата на още две латиноамерикански страни с ляво управление - Аржентина и Уругвай.

"Нашият Север е Югът" - с тази заставка започват всеки ден емисиите на новата южноамериканска телевизия "Телесур". След това на екрана се редуват ликовете на трима от най-големите латиноамерикански герои - венецуелеца Симон Боливар, кубинеца Хосе Марти и аржентинеца Ернесто Че Гевара. Следва знамето на САЩ, където на мястото на 50-те звезди се мъдри нацистка свастика.
"Нека опресним паметта ни и

да се отскубнем от ноктите на империята",

произнася зад кадър добре школуван мъжки глас. Кадри от антиамериканскки демонстрации по цял свят се сменят един след друг. И идва ред на новините. Чете ги Ати Киуа - колумбийка от индианското племе араваки, облечена с национална носия.
"Искаме да направим нещо като алтернатива на Си Ен Ен, но в условията на плурализма. Който симпатизира на САЩ и има аргументирани възгледи, спокойно може да участва в нашите предавания и да си каже мнението", казва директорът на "Телесур" Арам Ааронян.
Щатите обаче посрещнаха на нож новината за южноамериканския канал още през май т. г., когато проектът бе обявен от венецуелското правителство. Още преди старта на програмата Камарата на представителите във Вашингтон одобри създаването на радиостанции, подобни на антикастристката "Хосе Марти" в Маями. Те ще имат за цел да пропагандират истината на Белия дом и да неутрализират влиянието на

непослушни държавници като Уго Чавес,

последователи на Фидел Кастро.
За какво са тези страхове? Програмата все още е пилотна и излъчва по четири часа дневно. Едва наесен се очаква тя да започне да излъчва нонстоп.
Не се ли държат янките днес досущ както някога България и другите тоталитарни страни, които заглушаваха "вражеските" Би Би Си, "Гласът на Америка" и "Свободна Европа"?
Само американската гледна точка ли е правилната, недоумяват зрителите в Южна Америка.
"Телесур" е

рупор на марксизма и антиамериканизма

Тя представлява сериозна заплаха за САЩ, защото се стреми да минира равновесието на силите в Западното полукълбо", аргументира се вносителят на проекта, конгресменът републиканец Кони Мак.
Какво равновесие, какви пет лева? Нали СССР вече го няма, а и преди разпадането му бе изтикан от американския континент? Всички знаят, че на Русия днес изобщо не й е до Куба, сочена като единствения бастион на комунизма в Америка.
Най-доволен от пускането на телевизията е Уго Чавес. Той се изсмя на

американските заплахи за заглушаване на

"Телесур" и от своя страна предупреди САЩ, че ако прибягнат до такава мярка, ще води срещу тях електронна война.
Не са прави обаче тези, които побързаха да лепнат на "Телесур" названието "Телечавес". В ръководството на телевизията има немалко хора, които въпреки левичарските си възгледи са отявлени противници на венецуелския лидер. Сред тях е самият директор Арам Ааронян, за когото Уго Чавес не е нищо друго освен диктатор.
Едва ли е случаен фактът, че държавният глава на Венецуела - главен спонсор на програмата, не се яви пряко в студиото на откриването, а се ограничи да поздрави начинанието с включване по телефона. От няколко години насам журналистиката е второто му амплоа. Веднъж седмично Чавес води предаването "Ало, президенте" по ефира на националното радио. Той отговаря на въпросите на слушателите, много от които са негови противници.
"Причината да работя в "Телесур" не е този или онзи президент. Аз просто искам да помогна на Латинска Америка да се пребори с хегемонията на САЩ", каза Арам Ааронян.
Едно от първите предавания на "Телесур" бе насочено срещу партизаните марксисти от ФАРК - Революционните въоръжени сили на Колумбия. Вашингтон и Богота неведнъж обвиниха Уго Чавес, че подкрепя бунтовниците. Южноамериканската "Ал Джазира" излъчи покъртителен репортаж за колумбийци, прогонени от зоната на въоръжения конфликт и принудени да живеят в нечовешки условия в покрайнините на Богота.
Засега властите в Каракас не са се опитали по никакъв начин да повлияят на "Телесур". Не се е намесил дори и Андрес Исара - венецуелският министър на информацията, наричан от мнозина "сивият кардинал" на режима на Уго Чавес. Исара е член на ръководството на програмата.
Разбира се, най-поощрявани са антиамериканските предавания. Сред основните теми на "Телесур" са тежкото положение в Ирак след нахлуването на САЩ и неспособността на Вашингтон да овладее ситуацията в страната след свалянето на Саддам Хюсеин. Всеки ден се чете сводка с броя на янките, загинали от началото на войната в Ирак през 2003 г. до днес.
Тепърва предстоят предавания с много по-силна антиамериканска насоченост. Съвсем скоро "Телесур" ще припомни на зрителите с подходящ архив

как САЩ ухажваха Фидел Кастро

при идването му на власт през 1959 г. Ел Команданте тогава не искаше и да чува за комунистите. За него те бяха "кретени, които знаят само да взривяват бомби". Той се опълчи на янките през 1961 г., когато те наложиха блокада на острова заради национализацията на американските имоти.
"Телесур" не пропуска всяка вечер да пуска архивни кадри от Плая Хирон. На това място в Куба през 1961 г. САЩ са претърпели досега единственото си военно поражение на американския континент.

Най-големият удар

срещу САЩ и администрацията на Джордж Буш обаче вероятно ще бъде нанесен в края на годината. Тогава ръководството на "Телесур" смята да сключи договор за сътрудничество със знаменитата телевизия "Ал Джазира". Идеята е двете програми да излъчват съвместни предавания, насочени срещу политиката на САЩ към всички бедни страни по света. "Тогава вече не знаем какво ще правят янките. "Ал Джазира" засега е недосегаема за тях. Надяваме се и ние да постигнем това. И тогава наистина ще станем "Ел Джазира"", заявиха от ръководството на "Телесур".


Авторски анализи