Барселона - най-космополитният град в Испания


Барселона, столицата на едноименната провинция и каталонска област, е основана от картагенеца Абилкар Барка, вероятно под името Барсино. Превръща се по-късно във влиятелна римска колония, вестготска столица, преживява мрачно арабско владичество и се превръща в мощен средиземноморски търговски център.
- Има силно развита промишленост и стари търговски традиции (пристанището му – най-голямото в страната – е първото в Европа, въвело морските застраховки). Първият испански град с газово осветление (1842 г.), с железница (Барселона-Матаро, 1848 г.) и с електрически трамвай (1900 г.).
- Барселона е всепризнат културен център, в който изобилстват музикални фестивали, художествени изложби и като издателска столица на Испания е люлка на редица литературни награди. Театър “Лисео” е една от най-красивите оперни сгради в света. В архитектурно отношение е един от най-оригиналните градове в света, за което допринасят изключително творбите на каталонците Гауди и Доменек.
- Каталонската столица е една от осите на спортните дейности на Полуострова. В нея е седалището на една от най-мощните футболни институции – футболен клуб “Барселона”. Там е и най-големият стадион в света за 120 000 зрители – “Ноу камп”. През 1992 г. за пръв път в Испания градът стана домакин на летните олимпийските игри.

Заслужава да се видят:

- Готическият квартал, където са разположени площад “Сан Хайме” (центъра), двореца на “Женералитат” (седалището на каталонското правителство), общината (неокласическа сграда от ХІХ век), кралският дворец (със залата Тинел, където Христофор Колумб бил посрещнат от Католическите крале след откриването на Америка), Дворецът на вицекралете на Каталония (ХVІ в.), превърнат днес в Архив на арагонската корона.
- Катедралата (в готическия квартал) – по-голямата част от конструкцията й в романски стил датира от ХІІІ и ХІV в.. В крипта се пазят мощите на Света Еулалия – мъченица на Барселона и покровителка на града.
- Катедралата на Светото семейство – шедьовърът на гениалния архитект Антонио Гауди, започната през 1881 г. и все още недовършена. Четирите й вретенообразни кули са с височина 100 м.
- Националният дворец Монджуик - построен за Международното изложение през 1929 г., внушителна бароково ренесансова сграда, в която се намира Художественият музей на Каталония с платна на Ел Греко, Мурильо, Тинторето, Веласкес, Сурбаран и първата световна колекция на романска живопис. Впечатляващите му източници на светлина са създадени от световно известния инженер Карлос Буигас.
- Дворецът “Гуел” (1885 -1889 г.) – сграда с поразяваща несиметричност и великолепна ограда от ковано желязо, с която Гауди се превръща в предшественик на стила “ар нуво”.
- Морският музей – разположен на края на пристанището, където се намира копие на галерата, предвождана от незаконния брат на Филип ІІ - Хуан Австрийски, в легендарната битка при Лепанто.
- Домовете “Мила”, известен като “Ла Педрера”, и “Батльо” – емблематични сгради на Антонио Гауди.
- Дворецът на каталонската музика (1905-1908 г.) – интересна сграда на Луис Доменек, седалище на прочутия “Орфеон Каталан”, създаден през 1891 г. от Луис Мильеш и Амадео Вивес.
- Испанско село (комплекс, изпълнен с копия на най-забележителните архитектурни паметници от цяла Испания, построен за Изложението през 1929 г. в полите на Монжуик).
- Паркът “Гуел” – фантастично сливане на архитектурните форми на Гауди с естественото обкръжение в околностите на града. Там се намира и музеят “Гауди”.
- Фондация “Миро” – най-добрата колекция от картини, литографии, плакати и скулптури на прочутия каталонски художник.
- Паркът на Цитаделата с внушителен фонтан в неокласически стил. Геологическият и Зоологически музей и голяма зоологическа градина.
- Хълмът Тибидабо с увеселителен парк и църква на върха, висок 512 м, до който се стига с лифт или кола. В ясни дни оттам се вижда остров Майорка.
- “Лас Рамблас” – най-известният булевард на града с павилиони, магазини, кафенета и цветя.
- Музеят “Пикасо” – в двореца Агилар, построен в готическо-ренесансов стил през ХV век.
- Паметникът на Колумб – разположен на площад “Ла Пас” срещу пристанището, където е закотвено копие на каравелата “Санта Мария”.
- Манастирът Монсерат – внушителна сграда от ХІ век на 45 км от Барселона, разположена на свещената каталонска планина на височина 700 м.
- Коста Брава – курортна зона с великолепни пейзажи и плажове на 60 км от града.
- Други забележителности: Ла Лонха, Църквата “Санта Мария дел Бар”, Базиликата Ла Вирхен де ла Мерсед, Гръцкият театър.

Забележителности