С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка


Че Христофор Колумб е открил Америка, макар да е търсил Индия, спор няма.
Всеизвестен факт е, че пионерът мореплавател отплавал за важната мисия от пристанището на Палос де ла Фронтера, една от най-южните точки на Испания.
Разбира се, веднага ще се намерят каталунци, които да оборят твърдението.
“Колумб е тръгнал от Барселона”, ще кажат те. “Не е възможно да е отплавал от Палос. Брегът е много нисък.”
Историята обаче помни и още едно име - Гранада. Там в далечната 1492 година, в един от най-красивите дворци на планетата - “Аламбра”, Колумб получил своя “билет за Америка”. Исабел, наричана Католическата кралица, отваря ковчежето си с бижута, за да финансира мисията на големия откривател.

“Първият билет за Америка е издаден в крепостта “Аламбра” в Гранада. В тази стая на крепостта Католическата кралица Исабел е “подписала чека” на Христофор Колумб, за да открие новите територии за испанската корона.”
С този увлекателен разказ симпатичен екскурзовод ни отвежда в залата, “станала свидетел” на заръките на Исабел и плановете на мореплавателя.
Веднага проличава кои са американците в групата туристи. По лицата им лъсват широки усмивки. Пръстите им не се отделят от фотоапаратите.
Нагиздената с мраморни колони и пъстра мозайка стая не надхвърля 30 кв. м. Четирите стени едва побират напиращия поток от туристи, който се излива всяка минута. Вътре е хладно, светлината е слаба. Само в ясни дни слънчевите лъчи пълзят през решетките на прозорците и оставят прашна следа в полумрака.
Тъмнината имала своето обяснение. Във времето, когато почти цяла Испания е под арабско владичество, а крепостта “Аламбра” дом на династията на Насарите (1238-1492 г.), султаните канели чуждите пратеници в същата зала.

Султаните били
много хитри

“Когато вестоносците пристигали от вражески лагер, те ги държали цял ден на силна светлина, за да ги заслепи, след което ги пускали в тъмната стая. Карали ги да се чувстват несигурни и слаби”, обяснява водачът ни.
Гласът му се слива с този на негов колега, който превежда гравиран надпис на стената: “Само Аллах е победител”.
Посланията от Корана се открояват във всяка част на двореца, построен през XIII век. Непокътнати са и след като цитаделата става владение на Католическите крале Исабел и Фернандо през 1492 година.
Пак в същата зала и през същата година Исабел подписала декрета, с който поставила

началото на
Инквизицията

“Да бъдат изгонени всички евреи - мъже и жени, млади и стари, от нашите владения”, гласял указът.
Повечето евреи, заселили се по българските земи, са именно прогонените от Испания по време на религиозното преследване.
Макар да има вековна история, “Аламбра” се сдобива със световна слава чак когато американският писател Уошингтън Ървинг пише едноименния си роман през 1832 г.
Всяка година над два милиона туристи от целия свят поемат към Гранада, за да видят едно от най-изящните творения в историята на арабската архитектура.
Първият камък на обширния комплекс от пищни палати, китни градини с безброй фонтани и басейни и наблюдателни кули е поставен от султана Мохамед бен Юсуф бен Насри в далечната 1238 г.
В превод от арабски “Аламбра” означава “червената крепост”. Описват я като “рая на Земята”.
За красотата
да бъдеш сляп
в Гранада

Като във всички приказни палати и в този не липсвала сърцераздирателна любовна история. Красива християнка на име Сорая пленила ума и сърцето на султан Абу ал-Хасан.
Испанката била най-личната жена в харема му. Владетелят обсипвал любимата си с накити от главата до петите. Обгрижвал я ден и нощ.
Мъка попарила Ал-Хасан, когато един ден дочул, че Сорая се задява с мъж от клана Абенсерахес. Двамата съгрешавали в градините на “Хенералифе” - лятната резиденция на султана.
За да си отмъсти, владетелят подмамил злочестата фамилия да се събере в палата на Насарите, където хората били изклани до един.

Потекла река
от кръв

Султанът имал зъб на Абенсерахес и защото подкрепяли съперника му за трона - Боабдил.
Въпреки опитите на Ал-Хасан да го спре, Боабдил все пак се качва на трона на “Аламбра”. Той е последният султан, по чието време се слага край на седемвековното арабско владичество в Испания. Наричали го Малкия. Много историци отдават падането на Гранада през 1492 г. на разгулния и безделен живот на Боабдил. Султанът предал “без бой” ключовете на града на Исабел и Фернандо.
Казват, че когато си тръгвал от “Аламбра”, Боабдил се разплакал с глас.
“Плачи сега като жена, щом не можа да се защитиш като мъж”, отсякла майка му.@
Гранада-София



Снимки:

“Само Аллах е победител”, пише на всички стени в стаята на султана в двореца. Тук Колумб получава своя “чек” от Католическата кралица Исабел, за да открие Америка.

Палатът на Насарите в “Аламбра” е построен така, че слънцето да го огрява от сутрин до вечер.

Крепостта “Аламбра” е едно от най-изящните творения на арабската архитектура. Всяка година над 2 милиона туристи от цял свят се стичат в Гранада, за да видят цитаделата, наричана “червената крепост”.


Забележителности