Лас Файас - карнавал, заря и огън


За да посрещне наближаващата пролет, Валенсия предоставя красивите си площади и улици на народното веселие в продължение на четири седмици. Градът пощурява в оглушителен шум от заря, барабани и карнавални шествия, сред изграждащите се гигантски фигури, които ще бъдат погълнати от огън в последната нощ на празниците.
Това са Лас Фаяс – годишният традиционен фестивал на Валенсия.


Всъщност тези дни на веселие и екстаз са само върхът на айсберга. Южняшката кръв не спи. Тази богата програма, наситена с разнообразни и причудливи традиции, се подготвя през цялата година от специално създадените квартални комитети. Всяка дружина си създава своя значка от метал, избира си водач и екип, който измисля идеята за представяне на карнавала и за изработване на НИНОТС – огромни кукли от картон и подпорни материали. В предварителните приготовления се избира и кварталната Мис и Мини-мис Файера, и младеж за Мистър Пресиденте.
В първия официален ден на празниците кандидатките за Главна Мис Файера на Валенсия обикалят по украсените улици, следвани от своите поддръжници и от нарастващата любопитна публика. Обикновено това е последната неделя на февруари. Шествието е много красиво: девойки в традиционни валенсиански облекла се събират в старинната част на града и отиват да чуят оповестяването на избраницата пред крепостните кули Де Серанос. Решението се взема от самото кметство. Накрая във вечерното небе избухват цветовете и оглушителния пукот на продължителна заря. Но никой не мисли да се прибира в къщи, защото нощта продължава с музика, ръкопляскания и барабани.
От тук нататък настъпват сладките дни на валенсианските пиротехници. Всеки следобед на централния площад пред Кметството се зареждат ракети и бомбички. Уличният шум, димът и огънят са запазена марка на Лас Фаяс.
Следващата неделя е възможност за демонстрация на приготвените костюми и цели платформи с композиции. Започва Карнавалът на Валенсия! Старинната част на града става декор на шествие от слонове, риби, носорози, Дон Кихот със свитата си от вятърни мелници, фараони, водорасли, селски идилии, театрални и оперни герои. Всяка квартална дружина дефилира с духовата си музика напред. Шум, смях и самоирония. Суетата и надпреварата за победители са впрегнали не само въображението на валенсианци, но и техните портфейли. Някои от костюмите достигат цени до 2 000 евро, а теглените от камион или трактор платформи едва побират чудесата на южняците.
Карнавалът е живото превъплъщение на старата традиция от 16 век да се изработват смешни кукли-нинотс от картон и дърво, които в края на празниците да бъдат изгорени. Всеки квартал предава макет на своята идея в изложбена зала, където се оставя на народно гласуване сред 400 други. В последните години куклите са разделени на две групи – за деца и за възрастни. Ентусиазмът и чистотата на детското въображение раждат кукли с идиличен или приказен сюжет, докато тези за възрастни са с ясно изразен социален или еротичен подтекст. След преброяване на гласовете на публиката се определя единственият нинот, който ще бъде спасен от пламъците и ще стане част от експозицията на Музея на Лас Фаяс. Там са запазените кукли от 1934 г. насам. В началото са се правели от восък, после от пресован картон, а отскоро в изработването им влизат по-модерни материали като фибростъкло и стиропор.


Участниците във Фестивала не са пропуснали да приготвят дори най-дребните детайли в атмосферата на празничните седмици. Всяка квартална дружина се надява да спечели наградата за най-добре украсена и осветена улица. Подчертаването на красотите на този средиземноморски град с дъх на вечно лято го правят любимо място на все повече туристи, дошли да се порадват на цветовете и емоциите на уличните шествия.


Свежестта на тонове цветя създава празничното настроение в деня на украсяване на голяма фигура на Дева Мария-закрилница на беззащитните, която е покровителка на Валенсия. Шествието към площада пред църквата на Божията майка е само от жени, облечени в прекрасните традиционни рокли с много дантела и тафта. Поднасянето на цветя продължава до късно вечерта и накрая фигурата е готова.
Идва и последната заключителна седмица на Лас Фаяс.
От 15 до 19 март Валенсия изцяло става територия на фестивала. Площадите и кръстовищата се преграждат, за да може за ден-два да се изградят огромните постаменти с фигури-нинотс, често достигащи височината на 6-етажна сграда. Градът заприличва на строителна площадка с кранове, камиони и бояджийски довършителни работи. Разбира се, ракетите и димките продължават всеки ден. Някои от по-възрастните валенсианци избират да напуснат района заради пукотевицата и спряното движение.


За тази финална седмица на Лас Фаяс в града пристигат най-известните тореадори за коридите на Площада на биковете.
Най-голямото зрелище остава за 19 март – денят на Сан Хосе. Вечерта се запалват всичките около 300-400 гигантски фигури-нинотс. Смята се, че това е пречистващият огън, в който ще изгорят греховете и недостатъците на изминалата година.
Какво по-испанско от това – нескончаема улична фиеста, корида, цветя и огън! Валенсия знае как да направи разнообразни празничните седмици и да запази красотата на традицията.


Лас Фаяс – това е шумното веселие и широката усмивка на Южна Испания.
?????????? ???? ????? ?? ????????

Забележителности