Памплона - рога, копита и тръпка


ИВЕЛИНА КИРЯКОВА


ПАМПЛОНА

Червено и бяло са цветовете, които бележат за 9 дни всяка година испанския град Памплона. Става дума за незабравимата фиеста, известна като фестивала "Сан Фермин".
Купонът е страховит, за седмица и половина се изпиват милиони литри бира и вино, изяждат се тонове пържоли и салати, завързват се бързи и горещи връзки. Просто Памплона се превръща в столицата на света.



"Сан Фермин, води ни, Сан Фермин, благослови ни".
Молитвата към покровителя на Памплона подемат в един глас хиляди търсачи на силни усещания, дошли в испанския град, за да се впуснат в авантюрата на годината - надбягване с бикове.
Часът е 7,50 сутринта. Само 10 минути делят настръхналата тълпа от първия сблъсък с още нищо неподозиращите животни.
Молитвата кънти из тесните калдъръмени улици на Памплона, едва побрали близо милион и половина туристи, накацали по тераси, вити стълби, дървета и парапети.
Те прииждат

от всички краища
на света

- от Перу през Япония, САЩ и Австралия. Някои са на 20, други - на 70 години. Безкрайната фиеста и рискът да се изправят очи в очи с разярените бикове е всичко, което ги тегли към столицата на автономната провинция Навара на 11 юли - петия ден от празника на Сан Фермин.
Фиестата в Памплона, сдобила се със световна слава от едноименния роман на Хемингуей ( английското му название и "The Sun Also Rises"), не спира нито за минута. Купонът започва на 7 юли призори и приключва след девет дни, обилно полят с милиони литри бира и сладко вино сангрия. Казват, че кметът на града забранил спането през всичките дни на празника, в който памплонците отдават почит към покровителя на пекарите и винарите. Да се намери хотел по това време на годината е толкова невероятно, колкото да се види памплонец, дремещ вкъщи пред телевизора. Целият 200-хиляден град

пее и танцува

под небе от фойерверки.
"Не съм пропуснал "Сан Фермин" от 1962 г. досега. Още ми се свива стомахът, когато чуя първия изстрел и биковете се втурват към нас", разказва мъж на около 70 години.
Традицията повелява всички да бъдат облечени в бяло и червено. Навремето вярвали, че цветът на кръвта предизвиква животните и ги прави агресивни. Всъщност четириногите герои на "Сан Фермин" и останалите им себеподобни са пълни далтонисти и виждат само в бяло и черно. Настървяват ги единствено резките движения.
Пременените с червени шалове, шапки и връзки смелчаци пристигат на трасето с вестник в ръка.
"Навиват го на руло. С него могат да се пазят, ако бикът ги нападне, или пък да го дразнят", разказва ми местен жител, с когото от ранни зори се борим за място върху стената край катедралата в града. Каменният зид е само на тридесетина метра от мястото, където са затворени биковете. От него започва дългият едва 825 метра маршрут към арената на биковете. Местните твърдят, че животните са от специална порода и се отглеждат само, за да бъдат убити.
Има само едно "по-добро" място за зрители от стената на катедралата и то се нарича

"завоят на
смъртта"

Печалната си слава извивката на улица "Естафета" спечелила заради няколко души, простили се с живота си там. Думата "традиция" обяснява всяка капка кръв, пролята на иначе бликащата от настроение фиеста.
Точно в 8 сутринта два изстрела в небето дават старт на бясното препускане. Очевидно заложили на инстинкта на мъжкаря, организаторите пускат 6 крави, които да водят колоната бикове. Настръхналата червено-бяла тълпа изведнъж се разпилява, сякаш за да понесе по-леко сблъсъка.


Ритъмът на
барабани

и кастанети подема наново множеството по витите улички на старата Памплона. Само за половин час всички ще залеят все още непочистените от тонове боклук площади. По-късно по новините ще обявят: "Четирима души бяха ранени при последната фиеста в Памплона. 26-годишен жител на града е прободен в хълбока, друг е с рана на главата. Сред пострадалите има американец и австралийка. Това бе най-бързото бягане от началото на "Сан Фермин". Разстоянието бе взето за две минути и половина."
Оттук нататък памплонци ще живеят в очакване на следващия фестивал.

--------------------------------------------------------

* Фестивалът "Сан Фермин" се провежда в Памплона, столицата на испанската провинция Навара, от 1924 г;
4 9-дневният купон се прави в чест на Свети Фермин - син на римския сенатор, управлявал областта през III век от новата ера, когато Иберийският полуостров е бил част от Римската империя;
* Старт на вибриращия от адреналин фестивал се дава с пускането на 6 бойни бика. Разбеснелите се животни къртят с яките си копита паветата по тесни улици с дължина 825 м, преди да влязат на арената. Смелчаците, които искат да докажат мъжеството си, трябва да пробягат поне част от разстоянието, преследвани от страховитите животни, тежащи над 500 кг;
* За своето 80-годишно официално съществуване фиестата в Памплона е взела 13 жертви, прегазени или прободени от бикове. Последната жертва е дадена през 1995 г. Оттогава фестивалите минават само с ранени










Забележителности