Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят



Ирина Папанчева

Огромният къмпинг край Средиземно море, побрал в себе си повече от 300 големи брезентови палатки, се забелязва отдалеч. През миналите петък, събота и неделя (6,7,8.08.) на групи прииждаха над 300 хил. младежи от различни нации и раси, носещи раници и сакове. Това, което ги е довело в Барселона, е Световният младежки фестивал, организиран в рамките на Форум Барселона – културното събитие на лятото – през втората седмица от август.
Двата пропуска, които носят на шиите си – по един за къмпинга и за форума, скоро се превръщат в знак за принадлежността им към една общност. Както и раниците и фланелките с емблемата на фестивала.

Къмпингът – среща на различни култури
От ранна утрин до ранни зори къмпингът жужи като кошер. Различни езици изпълват пространството. Най-често може да бъде чут испански. Не само, защото мястото на събитието е Испания. Голяма част от участниците идват от Латинска Америка. Или просто знаят испански.

Езикът обаче не е единственият белег за културата. Надвечер младежи, идващи от една нация, се събират и започват да свирят на инструменти, характерни за тяхната страна, да пеят и танцуват. Край тях се скупчват други участници във фестивала, и се заформя фиеста. Вървейки из къмпинга, човек може да стане свидетел на много подобни импровизации, носещи усещане за освободеност и наслада от живота.

Основна характеристика на къмпинга е естествеността. Още с пристигането, когато се оказваш настанен в палатка с двуетажни легла с 16-20 души, загубваш усещането си за граници и лично пространство. И ставаш един от общността. Щом си там, значи си отворен към общуване, запознанства и контакти. Някой най-непринудено те спира и те пита за националността ти. После за името. И те кани на купон на плажа, който се очаква да започне в полунощ.

През нощта на плажа е оживено. Освен в няколкото барчета, младежите са насядали по пясъка, пият бира и сангрия, и разпускат след пълния с дейности и преживявания ден.

Фестивалът – граждански и културен диалог
А денят наистина е дълъг. Темите на дебатите, наречени диалози, са сериозни и изискват концентрация и ясна позиция. Те са обединени около в четири основни панела: глобализация, устойчиво развитие, културно многообразие и условия за мир, които от своя страна са разделени на десет тематични “колони”: образование, заетост, здравеопазване, равенство, неравно разпределение на благата, устойчиво развитие, културно многообразие, мир, активно гражданство и демокрация. Младежите, в голямата си част представители на различни младежки организации, имат възможност да участват в по няколко дебата на ден.

Ние очакваме фестивалът да възобнови мрежата на сътрудничество в световното движение на организациите и се надяваме, че от сега нататък, правителствата ще се сещат повече за нас, когато планират своята политика. Искаме да бъдат наясно с това кои са организациите, представляващи младежите, казва директорката на фестивала Инес Хиралт.

Културната програма, която е част от фестивала е също толкова богата, че е трудно човек да направи своя избор между многобройните сцени и шатри, разположени на просторната територия на Форум Барселона.

Концерти, театрални и танцови представления, прожекции, дискотека под небето...всяка нация е открила своя начин за изява. И изборът не е лесен. Затова пък възможността човек да не открие нещо за себе си и да скучае е минимална. Или никаква. Ако се съди по оживлението по лицата на младежите и многобройните присъствия по различните мероприятия.

Който иска да се забавлява по по-различен начин, може да се качи на количка и да шофира в рамките на Форума. Или да грабне колело и да направи едночасова обиколка на Барселона. Безплатно.

Предварително платените такси за фестивала са 200, 100 и 25 евро в зависимост от икономическата ситуация в страната, от която идват участниците. Българите плащат по 100. Тази такса покрива не само ежедневния вход за Форума (15 евро до 21ч., 9 евро след 21ч.), но и спането, и храната на участниците. Тя е наречена такса на солидарност и е определена от Форум Барселона. Форумът е организирал и фонд на солидарността, който поема разходите за път на участниците от Сахара, Гватемала, Палестина и тихоокеанските държави. Повече от 100 от участниците във фестивала са финансирани от този фонд.

Фондът получи много добър отклик от страна на институциите и градските съвети, много от които го подкрепиха, допълва Хиралт.

Четиридесет процента от участниците са европейци, 26% са от Америка, 21% са африканци, 10% са азиатци и 2% са от тихоокеанските държави.

Предварителните прогнози за участието във фестивала определят бройка от около 10,000 младежи.

Голямото участие се дължи на факта, че гражданското общество организира фестивала. Младежите от цял свят се чувстват като ръководители, защото участваха в създаването на фестивала, обяснява президентът на Младежкия съвет на Барселона, Фабиан Модеано.

Това е третият Световен младежки фестивал след фестивалите в Португалия през 1998г. и Панама през 2001г.

Форумът – град в града Форум Барселона 2004 е мащабно събитие, чиято цел е за почти четири месеца да се превърне в пространство, в което гражданите на света могат да участват в диалози и да обсъждат най-важните проблеми на 21 век.

Трите централни теми, около които форумът е структуриран – културно многообразие, устойчиво развитие и условия за мир – бяха одобрени по време на срещата на Общата конференция на ЮНЕСКО през ноември 1997г.

Събитието е организирано от градския съвет на Барселона, каталонското автономно правителство и испанското правителство.

Пространството на форума е огромно и много живописно. Форумът се намира по протежението на морето като част от него обхваща залив. Заведения и сцени са разположени край прозрачната вода, в която на пасажи плуват риби. Мостове, раздвижени модерни конструкции и разнообразен дизайн на пространството карат човек да се чувства в един друг свят, в отделен град в града. Град, чиито единствени обитатели са младежи и единствени приоритети – диалогичността, изкуството и забавленията. Седем дни, точно колкото са били необходими, за сътворението на света според Стария завет. Седем дни, неслучайно подчинени на мотото: “Да построим света”.

В неделя младежите ще нарамят отново раниците и саковете си и ще потеглят към родните си места. Всеки ще носи по нещо със себе си от тази една седмица в Барселона обаче. Нещо невидимо.

----------------

Барселона посреща хиляди участници в Световния младежки фестивал

С музика и танци започна Световният младежки фестивал в Барселона. Над три хиляди младежи се събраха в залата на основната сграда на Форум Барселона, част от чиято програма е фестивалът. Младежите танцуваха под звуците на екзотична лятна музика и развяваха знамената на нациите, които представляваха.
DJ и група се грижеха за горещия саунд и високия градус на настроението.

След като eмoциите достигнаха връхна точка, на голям екран започна излъчване на кадри, представящи традициите и културата на различни нации.
Те бяха посрещнати с еуфорични викове от страна на младежите, принадлежащи към съответната култура.
Тези кадри се редуваха с други - на бедност, войни, дискриминация в отделни точки на планетата, както и с откъси от репортажи, показващи протестите в Испания срещу войната с Ирак след атентатите от 11 март.

Обект на импровизирано филмче, заснето няколко часа преди откриването, бяха участниците във фестивала, докато говорят на родните си езици.
Българско момиче каза на български мотото на фестивала: Да построим света. Същата фраза бе произнесена на още десетина езика.

Събрали сме се тук, за да построим света и ще го направим през очите на младите хора, заяви президентът на Националния младежки съвет на Барселона, Алисия Фернандез.

Участниците във фестивала представляват не само държавите си, но и мнoгoобразието на световната младеж, бяха думите на президента на Съвета на младежите на Барселона, Фабиан Моедано.

Световният младежки фестивал ще продължи до 14 август. Целите на фестивала са да бъде засилена социалната роля на младежите, като им се даде шанс да заявят своите искания и да демонстрират приноса си за развитието на обществото, да се затвърдят младежките мрежи и структури на регионално, национално и международно ниво, да се популяризира глобалната солидарност в търсенето на социална справедливост, да се осъществи диалог между младежките организации и управляващите институции, да се подпомогне международното сътрудничество между младежките организации.

Програмата на фестивала се състои от четири основни панела: глобализация, устойчиво развитие, културно разнообразие и условия за мир, които от своя страна са разделени на 10 тематични кръга: образование, заетост, здраве, равнопоставеност, неравностойно разпределение на благата, устойчиво развитие, културно разнообразие, мир, активна гражданска позиция и демокрация.

Участниците във фестивала имат възможност да се включват в семинари, и конференции, и да се развличат с театър, музика, танци, културни посещения, спорт, концерти, изложби, разпределени в три успоредни програми.







Забележителности