Валенсия - очарованието на много векове в един град


Валенсия е разположена в широката и плодородна долина на устието на река Турия на брега на Средиземно море. Тя е образец за модерен европейски град с многовековна история. Валенсия продължава да се разраства и скоро жителите й ще достигнат 1 млн. Сред прелестите й може да се посочат внушителните крепостни кули и дворци, парковете с фонтани, палми и целогодишно растящи цветя, футуристичните сгради на Градът на науката и изкуствата, топлите морски вълни на плажната ивица.


Динамиката, южното слънце и естественото присъствие на много векове нареждат Валенсия сред най-очарователните градове не само в Испания, но и на стария континент.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Първите следи от древно селище са от Бронзовата епоха. За основатели и кръстници на града се смятат римляните, които идват през 138 г. пр.Хр. и му дават храброто име Валентия. След няколко века районът за кратко е владян от вестготите.


След нашествието на мюсюлманите от юг през 718 г. градът се разраства и става един от най-големите в рамките на Халифата на Кордова. Героично и легендарно е превземането на Валенсия от Сид през 1093 г., който огласява християнско царство, макар само за 9 години. През октомври 1238 г. Крал Хайме І окончателно разгромява маврите и прави Валенсия столица на новото Кралство Валенсия в рамките на Короната на Арагон. Оттогава 9 октомври се смята за празник на града.
Валенсия навлиза в разцвета си в културен и социален аспект през 16 век. Поради бурното разширяване на града през 19 век са разрушени старите крепостни стени. Реставрира се центалната част с дворците и тесните улички с фенери, а около нея се разпростират новите квартали.
След постоянните опостушителни наводнения на река Турия градските власти вземат през 1957 г. революционно решение. Изцяло отбиват реката в ново корито извън града, а на мястото на широкото дъно правят паркове с езера, спортни игрища и културни комплекси. Валенсия навлиза в нов разцвет. Изграждането на метрото, на конгресната зала и на панаирния комплекс допълва съвременния вид на града и го прави привлекателно място за бизнес и туризъм.

СТАРАТА ЧАСТ НА ГРАДА

Трудно е да се посочат само 2-3 забележителности в старата част на Валенсия. От всеки квадратен метър струи очарование и уникална история.


Като че ли най-внушителни са двете запазени крепостни порти на стария град. От едната страна е портата с кулите Де Серанос от 14 век. От другата е портата с кулите Кварт от 15 век, по които личат следите от топовните гюллета на френските нашественици. В основата си зидовете са широки по 6 м.
И за туристите, и за испанците важна точка в центъра на града е Площадът на биковете. Кръглата постройка около арената е от 19 век по образец на стар римски амфитеатър. Всяка седмица пред очите на над 17 хил. зрители гостуват различни тореадори. В близост са Бикоборското училище и Музеят на биковете.


Предпочитано място за спокойна разходка и сядане на кафе е старинният площад пред Базиликата "Дева Мария - покровителка на беззащитните". Оттам тръгва Улицата на Рицарите, която е събрала дворците на благородниците от 17 век, всеки със своя фамилен герб над портата си. За ценителите на европейската готическа архитектура ще бъде интересна сградата "Ла Лонха" от 15 век, която е под закрилата на ЮНЕСКО като паметник на културата. Срещу нея е покритият пазар, който впечатлява с площта си от 8 кв.км, а преди векове на фона на малкия град с тесни улички е изглеждал като цял картал. Той и сега се смята за един от най-големите и най-старите пазари в Испания.
Музеят на изящните изкуства се помещава в бароков дворец от 17 век, където могат да видят оригинали на големите живописци от ранга на Веласкес и Гоя. Богато орнаментираният дворец "Дос Агуас" е превърнат в Музей на Керамиката, която в този край на Испания е на особена почит. С красиви рисувани плочки се украсяват стълби, фасади, кухни. С една дума - навсякъде играят традиционна роля за естетиката на района на Валенсия.
Пулсът на съвременния град се усеща на Площада пред Кметството. Уличният трафик и мигащите реклами на банките битуват редом с пишните сгради от 19 век, а издигащите се струи на фонтана често остават незабелязани в забързаното ежедневие. Макар неголям по размери, на площада се провеждат повечето градски празници и шествия.

ПАРКЪТ "ТУРИЯ"

Извивките на парка, изграден върху доскорошното дъно на реката, минават през целия град и стигат до пристанището. Върху огромната му площ са изградени културни и спортни комплекси с красива архитектура, затова може да се каже, че вече е станал важна част от живота на Валенсия. Старите мостове, цветята и езерата само допълват приятната картина.


Остъклената зала на Двореца на Музиката всеки ден събира почитателите на концерт или на сценичен спектакъл. Отвън оформлението също предлага наслада за очите, особено вечерно време, когато върху сенките на палмите се открояват само цветните светлини на фонтана.
По-нататък е любимият на децата парк "Гъливер". Огромната фигура на приказния герой е легнала на пясъка, а по ръкавите и джобовете са направени всевъзможни катерушки и пързалки. Забавлението е заразително - можеш да се разходиш по периферията на шапката му, да се качиш на корема и през рамото да се спуснеш отново на земята. Децата обичат да играят на криеница между пръстите на ръката му.
Следва най-големият и най-модернистичният културен комплекс в Испания - Градът на Науката и Изкуствата. Удивителната архитектура на сградите и конструкциите е на дизайнера Сантяго Калатрава. В средата на светло спокойно езеро се издига "Хемисферик" - гигантско око с дължина 85 м. и височина 25 м. При лошо ветровито време остъкленият клепач се затваря, за да се предпази конструкцията и разхождащите се посетители. Голамата топка на зеницата в центъра всъщност е зала на планетариум с подземен вход. В съседство са лазерариума и свръх-модерното кино.
Триетажният Музей на Науките "Принц Филип" даже е най-големият и модерният в Европа. Тук основният девиз е : "Забранено е да не се пипа!", въпреки изложените вещества и аудио-визуална техника. Залите за експерименти и демонстрации не приличат на музей, а по-скоро на лаборатории по химия, физика и биотехнологии.
Като отделен град в Града на науката и изкуствата е "Осеанографик". Има седем басейна със седем остъклени сгради, всяка една съответстваща на морския свят от седемте континента. Подводните прозрачни тунели са незабравима гледка за посетителите, а за доброто настроение се грижи и подводният ресторант. "Осеанографик" е най-големият аквариум в Европа. Създаден е за няколко години от цял колектив от дизайнери и конструктори.
"Умбракл" е името на красива градина с остъклен покрив и абстрактни статуи. Под нея е огромният паркинг за гостите на комплекса, които се редят на опашки, за да влязят. Добър съвет е предварителното закупуване на входни билети. Тук е мястото да се спомене, че цените никак не са ниски. Практиката е показала, че всички обекти във всичките сгради могат да се обиколят за два дена, затова общият билет важи за два дена и струва 32 евро. Иначе за всяка отделна сграда се плаща по около 20 евро.
Все още е в довършителни работи Дворецът на Изкуствата, където ще се пренесат оперните и театралните спектакли. Формата на фасадата вече впечатлява окото - сякаш току-що излязъл от въображението космически кораб, напомнящ древно животно в скок или в полет. Със сигурност не може да се разкаже точно, просто такава фигура не е правена досега.

НОВАТА ЧАСТ НА ГРАДА

Валенсия вече е голям град и продължава да се разраства. Само условно може да се каже, че има нова част, защото всичко извън старите крепостни стени от 11 век е строено през 18-20 век, а някои постройки около пристанището даже са от 15 век. Ботаническата градина с вивариума е създадена на брега на реката през 17 век. Сега реката я няма, но градината е още по-голяма и красива.


С важно икономическо значение са Конгресната зала, Панаирният комплекс, пристанището и летището. Огромни площи са отделени за сградите на Факултетите на няколко Университета. Футболният стадион "Местая" може да събере над 20 хил. души.
На север от пристанището започва плажът "Лас Аренас" и продължава в плажа "Малвароса". В края на крайморския булевард се намира реставрираната вила на големия испански писател Висенте Бласко Ибанйес. На юг плажната ивица е населена от малки курортни комплекси.
Към Валенсия вече са се приобщили повечето малки бивши села от плодородната градина в долината - известната "уерта валенсиана". Там жилищните квартали се редуват с масиви с портокалови и маслинови дръвчета, или с домати, репички и ягоди. Климатът е достатъчно мек, за да растат целогодишно.

КУХНЯ И ПРАЗНИЦИ НА ВАЛЕНСИЯ

Щедрите води на Средиземно море дават на Валенсия над 300 вида риба, калмари, миди и скариди. Не се чудете, ако в някой добър ресторант ви поднесат тава с черен ориз - не е загорял, това е местен специалитет с калмари и сос от мастилото на калмарите.


Традиционната "паеля" може да е с ориз и морски дарове, но най-често е с ориз, пилешко и заешко месо, картофи и зелен боб. Пресните салати и прочутото испанско вино неизменно присъстват на трапезата. Всичко се готви с чист зехтин, дошъл направо от близките маслинови горички.
Заради южняшката си кръв жителите на Валенсия са майстори на уличните фиести. По-важните през годината са "Лас Фаяс" - с много карнавали, заря и огньове. Пренасянето на статуята на Дева Мария - покровителка на града, и шествията за "Корпус Кристи".
Дори в работните дни валенсианци знаят как да почиват. Горещият климат налага от само себе си традиционната "сиеста". Работи се до 13-14 ч., когато всичко се затваря. За администрацията денят е приключил, после само някои частни фирми и магазини работят от 17-21 ч.
???????? ???? ????? ?? ????????

Забележителности