Янки и холандци копаят за съкровището на Френсис Дрейк край Чили


Имане за десет милиарда долара лежи заровено на чилийския тихоокеански остров Робинзон Крузо - мястото, където се развива действието на едноименния роман на Даниел Дефо. Такава е стойността според американските и холандските археолози, започнали разкопки там. Те търсят съкровищата на знаменития британски пират сър Френсис Дрейк, върлувал край американските брегове през XVI век. Ако предполагаемата цена на издирваното злато се окаже вярна, тя се равнява на една трета от външния дълг на Чили.
Вероятно слитъците са скрити в 80 сандъка на дълбочина няколко метра в земята. Дрейк ги заграбил от испанските колонизатори, когато опустошил и опожарил северното чилийско пристанище Ла Серена. Тъй като се опасявал по пътя към Европа, пиратът решил да ги скрие на сигурно място от вражески нападения. Точното им местонахождение било установено по карта, нарисувана от моряк на име Уеб.
Остров Робинзон Крузо е част от архипелага Хуан Фернандес, разположен на 800 километра западно от Чили. В него влиза само още един остров - Александър Селкърк, носещ името на моряка, станал прототип на Робинзон. Американско-холандският екип, оглавяван от Бърнард Кайзер, обяви на 12 ноември т.г., че е открил мястото, където е заровено съкровището. Първо учените в течение на 4 години внимателно изследвали исторически документи във Великобритания, Испания и САЩ. Чрез сателитна техника те открили наличието на благороден метал с висока степен на чистота. Той бил засечен на десетина километра от Хуан Баутиста - единственото населено място на архипелага, където живеят 584-ма души. В непосредствена близост се намира увековечената от Даниел Дефо пещера на Робинзон Крузо.
Златотърсачите поискаха от чилийските власти разрешение за разкопки. Веднага се разгоря спор кой колко ще прибере от плячката, която все още не е изровена. Янките и холандците се позоваха на международни закони, според които на тях се полагат 25 на сто от съкровището. Луис Борк - губернаторът на чилийската провинция Валпараисо, в която влиза архипелагът, обаче настоя абсолютно всичко да иде в хазната в Сантяго. Според него споразумението е валидно единствено за археологически ценности. Леополдо Гонсалес - кметът на архипелага Хуан Фернандес, поиска цялото съкровище да остане собственост на подопечните му острови. Властите в Сантяго все още не са се произнесли по въпроса.
В същото време разкопките на остров Робинзон Крузо бяха временно прекратени почти веднага след започването им. Иманярите се натъкнаха на дебел скален слой, разположен на дълбочина метър и половина. Те все още не са взели решение как да продължат търсенето. Възможно е скалите да бъдат разбивани със специално пригодени за целта инструменти. По-вероятно обаче разкопките ще се разширят в радиус от двеста метра около мястото, където лежи предполагаемото злато. Възможно е имането на Дрейк да е завряно под скалите през специално прокопан тунел.

ФРЕНСИС ДРЕЙК Е РОДЕН ПРЕЗ 1545 Г. ПОЯВЯВА СЕ НА БЯЛ СВЯТ В ЛОДКА, СЛУЖЕЩА ЗА ЖИЛИЩЕ НА БЕДНИТЕ МУ РОДИТЕЛИ В БРИТАНСКОТО ПРИСТАНИЩЕ ДЕВЪН. ТОЗИ ФАКТ ПРЕДОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА МУ. ОЩЕ НА 12-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ МАЛКИЯТ ФРАНСИС ЗАПОЧВА ДА ПЛАВА НА КОРАБ, КОМАНДВАН ОТ ПИРАТА ДЖОН ХОКИНС, КОЙТО Е НЕГОВ РОДНИНА. КАТО ДЕТЕ ДРЕЙК ПОЛУЧАВА БОЙНОТО СИ КРЪЩЕНЕ, КОГАТО ОЦЕЛЯВА ПО ЧУДО В МОРСКА БИТКА СРЕЩУ ИСПАНЦИТЕ. СЛЕД ГОДИНИ ТОЙ СЕ ПРЕВРЪЩА В НАЙ-ГОЛЯМОТО СТРАШИЛИЩЕ ЗА ИСПАНИЯ. ПРЕДПРИЕМА ТРИ ЕКСПЕДИЦИИ ДО ЮЖНА АМЕРИКА И ЗАГРАБВА НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА ОТ НЕПРИЯТЕЛЯ. ПРЕДВОЖДА БРИТАНСКАТА ФЛОТА ПРИ ПОБЕДОНОСНОТО Й СРАЖЕНИЕ СРЕЩУ НЕПОБЕДИМАТА ДОТОГАВА ИСПАНСКА АРМАДА КРАЙ ФРАНЦИЯ ПРЕЗ 1588 Г. ЗАРАДИ ПОДВИЗИТЕ СИ Е УДОСТОЕН С ТИТЛАТА СЪР ОТ КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ПЪРВА. ПРЕДПОЛАГА СЕ, ЧЕ ФРЕНСИС ДРЕЙК Е ОТКРИВАТЕЛЯТ НА НОС ХОРН - НАЙ-ЮЖНАТА ТОЧКА НА СУШАТА. ПРОТОКЪТ МЕЖДУ ОСТРОВ ОГНЕНА ЗЕМЯ И ЮЖНИЯ ПОЛЮС НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ. СМЪРТТА НА ДРЕЙК СЪЩО Е ТИПИЧНО МОРЯШКА. ТОЙ СЕ УДАВЯ КРАЙ ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА ПРЕЗ 1596 Г. ТЯЛОТО МУ Е ИЗХВЪРЛЕНО ОТ МОРЕТО КРАЙ ПАНАМА.



Забележителности