ПУСТИНЯТА АТАКАМА - изумителни съкровища в най-сухия край на света


Чилийската пустиня Атакама се простира приблизително между реките Лоа и Копиапо и планинските вериги Ла Коста и Домейко.

- Това е най-сухото място на земята със средни годишни валежи под 0,1 мм.
- По площ (180 000 кв. км) Атакама е втората по големина пустиня на американския континент и е между първите двайсет в света.
- Повърхността й е насечена и еднообразна, почти без растителност, макар в тази огромна сухота да има място за няколко оазиса.
- Въпреки че на някои места в пустинята не е валяло от години, малкото валежи се изливат в резултат на бури, изваяли фантастичен пейзаж, известен като Лунната долина.
- Недрата на този регион са изключително богати на минерали, особено нитрати и мед. В Чукикамата се намира най-голямата в света открита медна мина, а в Ауканкилча, в самото сърце на Андите, е най-високото серно находище (6100 м надморска височина).
- В оазиса Сан Педро де Атакама е разположено едно от най-забележителните селища на тази пуста земя. Тук се намира внушителен археологически музей, основан през 1963 г., в който са изложени мумии, скелети и различни предмети, някои от които са датирани към 10 000 години преди новата ера.
- В друг оазис – Токонао, на 2400 м надморска височина се намира уникален занаятчийски център за обработка на вулканична скала.
- В безкрайната пустиня гейзерите Ел Татио предлагат великолепно зрелище. Изригващите струи от вода и пара достигат височина 10 м.
-

Забележителности