ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ - загадъчен археологически музей на открито


Великденският остров е разположен в сърцето на Тихия океан на 3760 км от чилийските брегове и на около 4750 км от Таити. Този остров е най-отдалеченият от континенталната суша в света. Води се чилийска територия.

- Великденският остров или Рапа Нуи на местния език, наречен Те Пито или Те Енуа (Пъпът на света), или Матакитеранхи (Очи, които гледат към небето), е единствената територия от испаноговорящия свят, принадлежаща към Океания. Населението, културата и традициите му са от полинезийски произход и са рядко явление в многокултурния испански контекст.
- Произходът и разположението на неговите моаис – гигантски монолитни статуи, разпръснати из острова (общо 670), продължават да бъдат загадка за археологическата наука. Някои от тези статуи са над 10 м високи и тежат повече от 80 тона.
- Около кратера на вулкана Рано Рараку, откъдето се предполага, че е добиван камъкът за статуите, има над 200 недовършени моаис. В самия кратер посетителят може да съзерцава сладководна лагуна.
- На върха на вулкана Рано Кау, чийто кратер е с диаметър 1 км, се намира археологическият град Оронго с многобройни каменни надписи.
- От голямо археологическо значение са и пещерите Ана Каи Тангата поради великолепните си скални рисунки.

Забележителности