Атакама е Елдорадо за астрономите


Скрита на повече от 5000 метра надморска височина сред вулканите на Андите, пустинята Атакама се намира на границата между Чили и Аржентина. Според специалистите мястото е идеално за разполагане на обсерватория. Американци и европейци строят там гигантска мрежа от телескопи, с чиято помощ могат да се наблюдават първите звезди и галактики. Смята се, че на това място, открито от астрономите в началото на 80-те години на миналия век, е най-чистият въздух на Земята. Този феномен се определя от студеното течение Хумболдт, което се формира в дълбините на Атлантическия океан. То се движи по чилийското крайбрежие и ограничава атмосферните смущения.
Всичко тук започва през 2000 година, когато чилийски инженер съвместно с екип от известния Калтех - Калифорнийски институт за технологиите, монтира първия телескоп. Това е CBI - голяма антена с диаметър 6 м, която може да “улавя” лъчения от Вселената, изпратени в Космоса около 380 000 години след

ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

Анализът на това “излъчване на вкаменелости” в съвременното космическо пространство е истинска златна мина за астрономите, които се стремят да разберат причината за възникването и развитието на Вселената, пише френското сп. “Сианс е ви” (“Наука и живот”).

На върха Серо Паранал в пустинята Атакама е разположен един от най-големите телескопи в света. Тук времето е хубаво 11 месеца от годината.


Когато човек се намира в тази част на Андите, той има чувството, че не е на Земята. Тук липсват каквито и да е следи от живот. Има само сол, лава, пясък, прах и изпарения от сяра. За да работи тук, на човек са му нужни кислородна маска и специални очила, за да се предпазва от ултравиолетовите лъчи. Въздухът на платото Чайнантор е сто пъти по-сух, отколкото атмосферата в който и да е европейски град.
Всички тези особености на мястото дават на астрономите условия за работа, които са много близки до тези на космическа станция. Те се убедили в това и чрез сравняване на данните за възрастта на Вселената, получени от компютъра на американски телескоп, намиращ се на 1,5 милиона км от Земята, и на CBI, монтиран в Атакама. От Космоса били изчислени 13,7 милиарда години, а от чилийското плато - 13,6.
Учените смятат да започнат да монтират в Атакама през 2008 г. огромна мрежа от телескопи, чиито възможности се сравняват с

МАШИНА НА ВРЕМЕТО

Проектът “Алма” (или “душа” от испански) ще струва около 700 милиона евро. Той включва 64 огледала всяко с диаметър от 12 м. Тъй като тези установки ще са подвижни, с тяхна помощ ще може да се състави “виртуален” компактен телескоп с диаметър от 150 метра до “хипертелескоп” с диаметър от 10 километра, обхващащ на практика цялото плато.
По този начин “Алма” ще може да заснема както големи участъци от небето, така и отделни детайли. Учените смятат, че точността му ще е поне 10 пъти по-голяма от тази на американския “Хъбъл”, който работи в Космоса.
През тази година в Атакама ще бъде изграден център за обработка на данните, получени от телескопа, както и за неговата поддръжка. Огледалата антени на “Алма” ще бъдат снабдени със свръхчувствителни датчици, които ще работят при постоянна температура от минус 269 градуса Целзий, която ще бъде осигурявана от течен хелий. Връзката между центъра и телескопа ще се осъществява чрез оптичен кабел. Компютърът на станцията ще обработва информацията мигновено със скорост 10 милиона милиарда операции в секунда.
Бъдещето на пустинята Атакама е още по-интересно. В следващите години там ще бъде монтиран телескоп, с чиято помощ ще можем да надникнем

ДО ГРАНИЦИТЕ НА ВСЕЛЕНАТА

Тази огромна машина, наречена “крайния” (като размер) телескоп, ще струва 1 милиард евро, ще тежи 12 хил. тона, ще има диаметър 100 метра и ще е висока 120 метра.

Забележителности