Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания




Един от най-привлекателните градове в света заради паметниците си (уникално съчетание между Изтока и Запада) и прекрасното си географско разположение (в близост до най-високата планина в Пиринейския полуостров и известните средиземноморски курорти Коста дел Сол). Предизвиква възхищението на пътешественици от всички краища на света, между които Александър Дюма и Уошингтън Ъруин. Днес привлича около милион туристи годишно.
Без да може да се похвали с бляскавото минало на Кордоба, историята на Гранада далеч не може да се нарече бедна. Градът съществува от римско време. След изчезването на халифата през ХI век става мавританска столица. Тук се открива първият мюсюлмански университет в Западна Европа и е последният арабски град в Испания, отстъпен на християните (1492 г.). Това събитие изиграва голямо значение като кулминация на процеса на обединяването на Испания и начало на похода за откриване на Америка.

ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ВИДЯТ:

- Албаисин (стар мавърски квартал, изграден по склоновете на брега на река Даро с великолепен изглед към Алхамбра). Разположена е на хълм, извисяващ се над града
- Единственият средновековен ислямски дворец, построен през ХIII и ХIV в., запазен в Западна Европа.
- Става дума за цитадела, обхващаща не само дворцови жилища, но и укрепления, градини и залесени терени. Впечатлява със големия си вътрешен блясък в контраст с много по-строгия си външен вид. Изумява с постигнатата хармония между изкуство и природа.
- Забележителни са дворът на Араянес - красив правоъгълен басейн на площ от 930 м? , заобиколен с галерия, и лъвският двор, където е кипял животът в харема. Дворът на лъвовете е заобиколен от кралските салони - може би най-елегантните в Алхамбра.
- В рязък контраст с ориенталското изящество на всичко тук в Алхамбра се намира и дворецът на Карл V (1526 г.) - шедьовър на испанския ренесанс.
- Хенералифе (ХIV в.) - лятна резиденция на мавърските крале с градини и фонтани.
- Картуха - манастир, построен през ХVII в., истинско украшение на бароковата архитектура.
- Катедралата - строителството й започва през 1521 г. в готически стил и завършва през 1714 г. като ренесансов паметник. Проектирана от Хил и Диего де Силое, се счита като един от върховите паметници на испанския ренесанс преди манастира Ел Ескориал в околностите на Мадрид. Фасадата е на гранадския художник и архитект от ХVII в. Алонсо Кано.
- Кралският параклис към катедралата - един от най-забележителните архитектурни паметници в Гранада, където се пазят мощите на Католическите крале.
- Манастирът Сан Херонимо - завършен е през 1547 г. от Диего де Силое. Там е погребан през ХVI в. пълководецът Гонсало Фернандес де Кордоба, известен като Великият капитан.
- Дворецът Даралора (ХV в.).
- Арабските бани от ХI в.
- Кралската болница, построена през 1504 г. от Католическите крале.
- Археологическият музей с богати колекции от древногръцката, римска и арабска епохи.
- Провинциалният художествен музей на гранадската живописна школа.
- Сиера Невада - връх Муласен (3478 м), най-високият на Пиринейския полуостров, и връх Велета (3392) м, до който може да се достигне по най-високия шосеен път в Европа; Лас Алпухарас - местност, прочута с мавърската съпротива и борбата срещу наполеоновите войски. Тук се намира и селището Тревелс (1500 м) с уникална местна архитектура, прочуто с производството на испанска шунка.
- Коста дел Сол - над прочутите плажове се издигат красиви възвишения с почви, благоприятни за развитието на субтропична растителност, единствена по рода си на Перинейския полуостров.





Забележителности