Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво


Тук е географският център на Испания. Разположен е на кастилското плато (655 м надморска височина) и е най-високата столица на Европа. През нея преминава малката река Мансанарес. Намира се в подножието на планината Гуадарама.

Снимка:Къдринка Къдринова: Сградата на пощата на пл. “Сибелес” е една от най-красивите в Мадрид

Най-големият град в Испания и политически и културен център. Има стотина големи библиотеки, над 60 музея (Прадо е един от най-богатите в света), трийсет първокласни театъра и 200 киносалона. В Мадрид излизат над десет ежедневници и около петдесет списания.
Разполага с 2 милиона телефонни поста, строителството на метрото започва през 1919 г. Като столица на най-голямата туристическа страна има 130 хотела и над 250 класни ресторанта.
Сравнително млад град. Макар да се говори, че датира от римско време, като най-ранен паметник е известен арабският Магерит - крепост, построена по времето на Мухамад I (825-886 г.) и включена в християнските земи след завземането на Толедо. През 1561 г. Филип II премества кралския двор в Мадрид заради благоприятните му природни условия и географско положение. Може да се каже, че оттогава започва развитието му.
Мадрид е град на порти, фонтани и мостове, макар от първите да са останали до днес само три красиви паметника - Алкала (построен през ХIII в. от Карлос III), Толедската порта и Желязната врата (ХIХ в.). Сред красивите мадридски фонтани изпъкват Сибелес и Нептун на булевард Прадо. Над река Мансанарес, наречена от Лопе де Вега "чирак сред реките", преминават десетина моста, между които впечатляват с красотата си Сеговианският (ХХVI в.) и Толедският (ХVIII в.).
Съвременен Мадрид може да се похвали със забележителни сгради като "Торе де Мадрид" (с височина 165 м, един от най-високите небостъргачи в Европа), стадионът Сантияго Бернабеу, университетският град, хиподрумът в Сарсуела, "Тореспаня" (телевизионната конструкция), сградата "Торес Бланкас".


Снимка: Къдринка Къдринова: Дон Кихот и Санчо Панса, замръзнали завинаги в краката на великия Сервантес на площад “Испания” в Мадрид ­ едва ли някъде другаде по света има по-впечатляващ паметник на литературни герои.


ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ВИДЯТ:

- "Пласа Майор" - градският площад, проектиран от най-големия испански архитект от ХVII в. Хуан Гомес де Мора). Изцяло е затворен от сгради и има девет врати с конна статуя на крал Фелипе III в центъра.
- Музеят Прадо - внушителна неокласическа сграда, построена през 1785 г., Прадо е една от най-забележителните картинни галерии в света с над 3000 платна на прочути испански и европейски майстори, гоблени, рисунки, мебели и други художествени произведения.
- Националният художествен музей "Рейна София" - богата колекция от съвременно изобразително изкуство. Тук е изложена и прочутата картина на Пикасо "Герника".
- Художествената галерия Тисен Боермиса - предлага произведения на изкуството от ХII в. до наши дни. Единственият музей в града, в който могат да се видят шедьоври на френския импресионизъм. Заедно с Прадо и "Рейна София" образуват прочутия "триъгълник на изкуствата".
- Църквата Сан Херонимо (манастир от времето на католическите крале, реставриран през ХIХ в.).
- Църквата Сан Николас де лос Сервитас - най-старата в Мадрид.
- Манастирът Дескалсас Реалес, основан през 1559 г. от Хуана Австрийска. Действа и до днес. В музейната си част предлага гоблени, художествени платна и скулптури.
- Кралският дворец - внушителна неокласическа сграда, считана за една от най-красивите в Европа. Разположен е срещу площад Ориенте, в центъра на който се намира конна статуя на крал Фелипе IV - една от най-големите в света, проектирана от Веласкес и изработена от флорентинеца Така. За да се поддържа равновесието на бронзовата статуя, тежаща около 9 тона, са използвани изчисленията на Галилей.
- Църквата Сан Франсиско ел Гранде - впечатляваща сграда от ХVIII в. на придворния архитект Сабатини. Куполът е с диаметър 32 м.
- Манастирът Енкарнасион от ХVII в. , построен от Гомес де Мора.
- Катедралата Нуестра Сеньора де ла Алмудена, започната през 1880 г.
- Пуерта дел Сол - централен площад, считан за сърцето на града. Тук е отбелязан километър 0.
- Старата болница Сан Фернандо (днес Областен музей и библиотека) с пищна барокова фасада на Педро де Рибера.
- Параклисът Сан Антонио, построен през 1797 г. с фрески на Гоя. Тук е и гробът на художника.
- Паркът Буен Ретиро - 1300 дка растителност, езеро, дворецът на Веласкес и кристалният дворец, превърнати в изложбени зали, и много паметници.
- Каса де Кампо - бивш ловен кралски парк с езеро, модерна зоологическа градина и атракционен парк.
- Дворецът Сарсуела - резиденция на испанските крале.
- Националният археологически музей.
- Музеят Америка - археологическа колекция от Латинска Америка.
- Алкала де Енарес - на 30 км от Мадрид. Родният град на Сервантес с университет от ХVI в. с красива барокова фасада и изящни църкви.
- Сан Лоренсо де Ел Ескориал. Разположен е на 49 км северозападно от Мадрид, близо до селището Ескориал.
Известен като "осмото чудо на света", е може би най-внушителният монумент в Испания с впечатляващо величие и строгост, съответстващи на характера на Филип II, който заповядва строителството му за отбелязване на победата над французите в Сан Кинтин и, за да послужи за пантеон на династията на Хабсбургите. От птичи поглед изглежда като скара заради мъченичеството на изгорения свети Лоренсо, честван в деня на битката.
Строителството започва Хуан Баутиста де Толедо през 1563 г. и завършва през 1584 г. от Хуан де Ерера. Размерите му са 207 м х 161 м, има четири кули, високи по 55 м, шестнайсет вътрешни двора, 2673 прозореца, 1200 врати, 86 стълби, 88 фонтана, а общата дължина на коридорите е 150 км. Състои се от базилика (по модела на Свети Петър в Рим), манастир, дворец, пантеон, библиотека с около 40 000 тома и богата художествена колекция.

Забележителности